Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem evi Derneği Başkanı Yusuf Doğan, Maraş olaylarının 33. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada Adalet Komisyonunun kurularak sorumluların yeniden hesap vermesi gerektiğini bildirdi.
Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem evi Derneği Başkanı Yusuf Doğan Maraş olaylarının 33. yılı dolayısıyla yazılı açıklamada bulundu. Doğan tarafından yapılan açıklamada Maraş olaylarının süreci anlatırken, sorumluların kurulacak Adalet Komisyonunda yeniden hesap verilmesi gerektiği dile getirildi.
Doğan açıklamasında şu ifadelere yer verildi; "Yine bir katliamın yıl dönümünde bir araya geldik; bugün Maraş katliamının 33. yıl dönümü. 19 Aralık 1978 tarihine kadar devam eden bu katliam kanımca Cumhuriyet tarihinin en utanç verici olaylarından birisidir. Maraş katliamı siyasal nedenlerle körüklenen Alevi-Sünni ayrımcılığının Maraş'ta gerginliği tırmandırdığı bir dönemde yaşanmıştır. Yine 12 Eylül Faşist darbesine gerekçe olarak kullanılan olaylardan bir tanesidir. Çünkü katliamın arkasından Maraş başta olmak üzere bazı illerde sıkıyönetim ilan edilmiştir. Ve adım adım tarihimizdeki en kanlı kitlesel katliamlardan olan 12 Eylül darbesine giden süreçte örülmeye başlanmıştır. Katliamın bilançosu çok ağırdır; Resmi rakamlara göre; 105 kişi yaşamını yitirmiştir, 176 kişi yaralanmıştır. Oysa halkın ve olayın tanıkların anlatımlarına göre en az 500 kişi yaşamını yitirmiş, binlerce kişi yaralanmış yüzlerce ev ve işyeri tahrip edilmiştir. Olaylardan sonra Maraş'taki Alevi nüfusunun yaklaşık yüzde 80'ini şehri terk etmiştir. Maraş katliamı nedeniyle 804 kişi hakkında dava açılır, Bu sanıklardan 29'u idam cezasına, 7'si müebbet hapse, 7'si 15-24 yıl arasında 29'u 10-15 yıl arasında, 259'u 5-10 yıl arasında, 26'sı 1-5 yıl arasında hapis cezası almışlardır. 379 kişi davadan beraat etmişlerdir. Olayın baş aktörlerinden olan 68 kişi firarda olduğu veya dava sırasında ölmüş olduğundan davadan düşerler. Öte yandan ölüm ve müebbet hapis cezası dışındakilere 1/6 oranında cezai indirim uygulanmış ve cezaları azaltılmıştır. Ardından mahkeme kararı Yargıtay'ca bozulmuştur. 1991 yılında çıkan terörle mücadele yasasındaki değişiklik sonucunda sanıkların hepsi tahliye olmuştur. Kanlı Maraş dosyası bu şekilde sessizce kapatılmıştır. Katliamın failleri devlet tarafından adeta ödüllendirilmişlerdir.Maraş ve benzeri katliamların dosyalarının yeniden açılması ve devletin ve toplumun bu katliamlarla yüzleşmesi gerekmektedir. Yüzleşmek aynı zamanda hesap vermektir. Maraş katliamının tanıkları acıları yaşayanlar ve yaşatanlar halen hayattadır. Bu nedenle devlet Maraş, Sivas, Gazi, Ümraniye, Çorum, 12 Eylül, 19 Aralık ve benzeri tüm katliamlarla yüzleşmeli hesap vermelidir. Arkasındaki tüm gerçekler ortaya çıkarılmalıdır. Yüzleşmeden ve hesaplaşmadan bu katliamları unutmak yeniden yaşamakla eş anlamlıdır. Bu nedenle toplumsal barış için geleceğe güvenle bakabilmek için suçu ve acıyı daha çok büyütmemek için, insan hakları savunucularından Barolardan, olayın mağdurlarından, tanıklarından, bağımsız kuruluşların temsilcilerinden oluşan bir adalet komisyonu oluşturulmalıdır ve gerçek sorumlular bu halka hesap vermelidir" dedi.
(HÇ-MB-İK)

24.12.2012 11:00:32 TSI

Editör: Wan Haber