Avrupa'da yaşayan Türkiyelilerin örgütlendiği Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) yurt dışında yaşayan seçmenlere 'HDP'ye oy verin' çağrısı yaptı.

"Türkiye 1 Kasım'da bir kez daha sandık başına gidiyor. Avrupa'da ise 8 - 25 Ekim tarihleri arasında oy verme işlemi gerçekleşiyor. Peki Avrupa'da yaşayan Türkiye kökenli işçi ve emekçiler olarak kime, neden oy vereceğiz?" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"7 Haziran seçimlerinin sonucunu kabul etmeyen Erdoğan ve partisi AKP, üç ay içinde ülkeyi “400 milletvekili” için adeta kan gölüne çevirmiş bulunuyor.

Tek başına iktidar olmak; bunun için de HDP'yi ezerek barajın altında bırakmak ve milliyetçiliği kışkırtmak üzere ülkeyi savaş ortamına sokan Erdoğan ve onun yönettiği geçici AKP Hükümeti, "Ne çözümü, ne müzakeresi" diyerek, Kürt sorununu asker ve polisle; savaş ve çatışmayla 'çözmeye' girişmiş bulunuyor.

Her gün ölüm haberlerinin geldiği ülkenin içine düşürüldüğü durumu hepimiz yakından biliyor ve acıyla izliyoruz. Ortaya konan bu politika ve atılan adımlarla, "Kürt sorunu"nu çözmek şöyle dursun; hangi etnik ya da inançtan olursa olsun bütün yurttaşların hayatını karartmakta; insanlar arasında nefret ve düşmanlık tohumları ekilmektedir.

Akan kandan, anaların gözyaşından, Türk'üyle Kürt'üyle bütün ülkenin acıya boğulmasından sorumlu olanlar; Kürt sorununun barış, kardeşlik ve demokrasi temelinde çözüm yolunu terk etmiş bulunuyorlar. Ülkeyi savaş ve çatışma batağına çekenler; Türk-Kürt çatışmasını körükleyerek açıktan ırkçı saldırılara zemin hazırlayanlar, bir de utanmadan bunu, "vatanseverlik" ve "Türkiye sevgisi" olarak göstermeye çalışıyor ve 1 Kasım'da kendilerine oy vermemizi istiyorlar.

DİDF olarak bütün işçi ve emekçileri, barışa ve kardeşliğe katkı yapmaya çağırıyoruz. 1 Kasım seçimlerinde vereceğimiz oylar bu katkının bir parçası olacaktır.

Tercihimizi, Türkiye halkının demokrasi, özgürlük ve barış özleminden yana kullanalım; Türkiye'nin sermaye ve savaştan yana partiler tarafından yönetilmesine; Türk-Kürt çatışmasının körüklenmesine ve Kürt halkını inkar ve imha çabalarına 'hayır' diyelim.

Oylarımızı, her şeye rağmen inatla barış-kardeşlik diyen; emekçilerin haklarını, doğanın tahrip edilmemesini, gençlere-kadınlara özgür ve eşit bir gelecek verilmesini savunan Halkların Demokratik Partisi, HDP'ye verelim."

TALEPLER...

DİDİF'in açıklamasında, 1 Kasım sonrası oluşacak hükümetten talepler de şu şekilde sıralandı:

" - Yaşam merkezi Türkiye dışında olan bütün vatandaşlar zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutulmalı, dövizle askerlik kaldırılmalı, vicdani red hakkı tanınmalıdır.

 - Yaşadıkları ülkenin vatandaşlığına girmek isteyenlere her türlü kolaylık sağlanmalı; Türk vatandaşlığından çıkış işlemleri en kısa sürede yapılmalı ve bürokratik eziyet olmaktan çıkartılmalıdır.

- Yüksek pasaport harç uygulamasına son verilmeli, işsizlere, çocuklara ve emeklilere özel indirimler uygulanmalıdır.

- Yurtdışında yaşayan ve borçlanmayla emekli olanların yürürlükte olan ve yürürlüğe yeni giren bütün yasalar ve yönetmelikler nedeniyle karşı karşıya kaldıkları maddi zararlar devlet tarafından karşılanmalı; dövizle emeklilik başvuruları esnasında vatandaşlar konsolosluklar tarafından bütün yönleriyle bilgilendirilmeliler.

- “Kârdan pay”, “kâr ortaklığı”, “faiz ve düzenli gelir” gibi vaatlerle dolandıran vatandaşların maddi zararlarının tazmini sağlanmalı. (Köln/EVRENSEL)

Editör: Wan Haber