Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, DTK binasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu'ndan gelen bir grup milletvekiliyle yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.


"SEÇİMLERDEN ÖNCE BİR KARAR ÇIKACAK"
Dicle, "çözüm sürecinin ne aşamaya geldiği" sorusunu da "Bütün gayretimiz seçimlerden önce bir kararlaşmaya vararak bütün dünyaya deklare etmektir" diye yanıtladı.

Dicle, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"200 YILLIK BİR ÇÖZÜMÜ KİMSE KOLAY SANMASIN"
"Süreç bu amaç etrafında yürüyor. Hükümetinde 'bu sorunda seçimlerden önce bir kararlaştırmaya varmak ve sorunda önemli merhale katetmeye çalışıyoruz' diye deklarasyonları oluyor. Bu sorunun çözülmesi için önce demokratik bir anayasa hazırlanmalıdır. Demokratik anayasaya ilişkin mecliste henüz uygun bir ortam oluşmadı. Onun için Kürt sorunun çözümünü aşamalar dizisi olarak görmek lazım. Şu an çözüm yolunda taraflar masada ve görüşmeler devam ediyor. 200 yıllık bir sorunun çözümünün çok basit olduğunu hiç kimse düşünmesin. Şu an ancak şu kadar açıklama yapabiliyoruz."


"NEWROZ'DA BİR MESAJ ÇIKACAK"
Çözüm müzakeresinde bazen görüşmelerde zorluk yaşadıklarını anlatan Dicle, siyasetçi ve diplomatların görevinin o zorlukları görüşmeler yoluyla aşmak olduğunu ifade etti.

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Diyarbakır'daki Newroz etkinliğinde çözüm sürecine ilişkin bir mesajın açıklanmasına yönelik bir çabanın olduğunu sözlerine ekleyerek, "Ama yetişir mi yetişmez mi onu bilemiyorum. Görüşmelerin seyrine bağlıdır" diye konuştu.

Editör: Wan Haber