CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek İğneada Longozlarının Ramsar sözleşmesi kapsamına alınma kararı olduğu halde alınmama sebebini sordu.
Dibek yaptığı yazılı açıklamada,
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ulusal Sulak Alan Komisyonu 2012 Yılı 1. Toplantısında Sulak alanlar ve Ramsar alanı olmayan Nemrut Krater Gölü ve İğneada Longozu'nun öncelikli olarak yılsonuna kadar Ramsar alanı ilan edilmesi kararlaştırılmasına rağmen, komisyonun ikinci toplantısında ise "Nemrut Kaldera Gölü'nün Ramsar alanı olarak ilan edilmesi için sürecin başlatılarak, sözleşme Listesine dâhil edilmesinin uygun olduğuna oybirliği" ile karar verirken İğneada Longozları ile ilgili bir karar çıkmadı. Bir bölgenin Ramsar kapsamına alınması için 9 kriterden birini taşıması yeterli olduğuna dikkat çeken CHP'li Dibek, "5 kriteri sağlayan İğneada Longozu için Ramsar alanı ilan edilmedi" kaydetti.
İlk toplantıda Ramsar alanına alınması kararlaştırılan İğneada'nın ikinci toplantıda adının dahi geçmediğini vurgulayan Dibek,
"Ramsar sürecine almamalarının nedeni çok önemli. İğneada'ya yapılmak istenen nükleer, termik ve hidro elektrik santralleri var, Demirköy'e baraj var, mermer ocakları var. Doğa harikası İğneada Longozları Ramsar sözleşmesi kapsamına alınırsa bunları yapamayacaklar. Bunun için mi Ramsar sürecini baltalıyorlar? Bu sorunun yanıtı bakan vermek zorundadır. İğneada'yı cennet olmaktan çıkartacak hiçbir projeyi yaptırtmayız."

16.01.2013 12:35:47 TSI

Editör: Wan Haber