Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek kuraklık ve diğer felaketlere uğrayan çiftçilerin borçlarının ertelenmesi için Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığına soru önergesi verdi.
Dibek önergesinde, çiftçilerin borçlarının ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlandığını belirterek yayımladığı;
"Çeşitli afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kredi borçları faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle 1 yıl ertelendiğini ifade etmiştir.
"VATANDAŞ MAĞDUR DURUMDA"
Bir yıl erteleme yapıyorsunuz ama yine faiz alıyorsunuz. Bu vatandaşlarımız çiftçi bunları desteklememiz gerekiyor. Çiftçilerimizi yapılan faizli borç ertelemesi tatmin etmemiştir. Kırklareli'nde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne borcu olan kaç çiftçi bulunmaktadır? Çiftçilerden kaçı bu ertelemeden yararlanmıştır? Çiftçilerin borçlarının Kırklareli ilçelerine göre dağılımı nedir? Borcunu ödeyemeyen kaç çiftçi için takip başlatılmıştır? Zararı yüzde 30'un altında kalan ve kredi kullanmayan çiftçilerin mağduriyetini gidermeye yönelik bakanlığınızın bir çalışması var mıdır/olacak mıdır?" dedi.

(ŞG)

05.01.2013 14:46:31 TSI

Editör: Wan Haber