DHKP-C terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında dün adliyeye sevk edilen avukatların savcılık ve mahkeme sorguları yaklaşık 24 saatin ardından tamamlandı. 41 şüpheliden arlarında 9 avukatın da bulunduğu 21 kişi tutuklandı. Şüphelilerin Savcılık ve Mahkeme sorgusu süresince sorguların yapıldığı adliyenin 7. katı ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay'ında aralarında bulunduğu 12 'si avukat 41 şüpheli dün adliyeye sevk edilmişti. Savcılık sorgularının ardından 2'si avukat 12 kişi serbest bırakılmış Kozağaçlı ve Tanay'ında aralarında bulunduğu 29 kişi tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilmişti. Mahkeme sorguları tamamlanan 19 kişilik ilk guruptan 12'si tutuklanmış 7 si ise adli kontrol ve kefalet ile serbest bırakılmıştı.
Kozağaçlı ve Tanay'ın da aralarında bulunduğu 10 avukatın mahkeme sorgusu ise bugün öğlen saatlerinde tamamlandı. Öğlen saatlerinde kararını açıklayan mahkeme avukatlardan Efkan Bolaç'ın serbest bırakılmasına hükmetti. Mahkeme avukatlar Selçuk Kozağaçlı, Taylan Tanay, Barkın Timtik, Ebru Timtik, Avni Güçlü Sevimli, Şükriye Erden, Naciye Demir, Nazan Betül Vangölü Kazağaçlı ve Günay Dağ'ın tutuklanmalarına karar verdi. Tutuklanan avukatlar adliyedeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından otoparktan çıkarılarak cezaevine gönderildi.
Öte yandan şüphelilerin savcılık ve mahkeme sorgusu süresince Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda geniş güvenlik önlemleri alındı. Dışarıda birçok polis panzeri ve çevik kuvvet polisi hazır bekletilirken sorguların yapıldığı 7. katta güvenlik önlemeleri arttırıldı. Sorgu hakimliğinin bulunduğu koridora kasklı ve coplu çevik kuvvet polisleri bekletilirken bu koridorun girişinde özel güvenlik görevlileri tarafından bariyerler kuruldu.
Mahkemenin 9 avukat hakkındaki tutuklama kararını açıklamasının ardından bu katta destek için bekleyenlerden bazılarının ağladığı görüldü. Mahkemenin kararıyla birlikte destek için bekleyen avukatlar slogan ve alkışlarla mahkemeyi protesto etti. Destek için gelen 100'e yakın avukat ise alkışlarla ve sloganlarla kararı protesto etti. Adliyenin ana girişi önünde toplanan avukatlar burada bir süre alkışlarla protesto gösterisi yaptılar.
(YM-ÖFA-Y)

21.01.2013 14:36:11 TSI

Editör: Wan Haber