Terör örgütü DHKP-C'ye yönelik soruşturmada 9 avukatın tutuklanmasına, meslektaşları ve Cumhuriyet Halk Partili (CHP) milletvekillerinden tepki geldi.
Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nda mahkemenin kararını açıklamasının ardından adliye önünde toplanan grup adına açıklama yapan Avukat Behiç Aşçı, "9 devrimci avukat tutsak edildi. Dosyanın içeriğine ilişkin hiçbir şey söylemeyeceğiz. İddialar o kadar ciddiyetsizdi ki. Kimler ne kadar tutuklanacağını iki taraf da biliyordu. O yüzden son derece ciddiyetsiz, tartışmaya bile değmeyecek bir dosya hazırlanmış, karşımıza çıkartılmış. Gözaltılar, tutsaklıklar bizleri yıldıramayacak, sanırım biz devrimci avukatlar kanıtladık. 9 avukat arkadaşımızın tutuklanması sadece öfkemizi, kinimizi arttırmıştır" dedi.
Gözaltına alınan avukatlara destek vermek amacıyla avukatların sorgu sürecinde CHP milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Hüseyin Aygün ile birlikte adliyede bulunan CHP Milletvekili İlhan Cihaner ise yaptığı açıklamada, "Yapılan suçlamalara dair savunma yapmak insan hakkı ile alay etmek anlamına geliyor" diye konuştu.
Yapılan operasyon sonrası "11 çelik kapı ile başlayan dezenformasyon medyaya el altından servis edilen belgelerle devam ediyor" diyen Cihaner, "Yurttaşlar eğer avukatlarının geleceğini düşünmeye başlamışsa o ülkede bırakın demokrasiyi, asgari insanlıktan bile söz etmek söz konusu olmaz" ifadelerini kullandı.
Cihaner'in ardından açıklama yapan Hüseyin Aygün ise, operasyonun hukuki olmadığını iddia etti. "İşkenceciler ilk defa Engin Çeber davasıyla mahkum edilmişlerdi" diyen Aygün, "Bu dava Yargıtay'dan çeşitli ayak oyunlarıyla yeniden yerel mahkemeye gönderildi. Bu önemli işkence davasının avukatlarından Taylan Tanay tutuklandı. Bu olay polisin bir manipülasyonudur" şeklinde konuştu.
Sevk edildiği mahkeme tarafından serbest bırakılan Avukat Efkan Bolaç ise şunları söyledi:
"Yapılan operasyon halkın avukatlarına yapılmış bir operasyon. Arkadaşlarımız en kısa zamanda bizlerle olacaklar. Ben sevinmiyorum. Arkadaşlarımız çıkana kadar da herhangi bir sevincim olmayacak. Arkadaşlarımın herkese selamları var. Kendilerini özlemelerini istiyorlar. En kısa zamanda da bizlerle birlikte olacaklar. Yapılan tamamen bir komplodur. İnşallah en kısa zamanda olay çözülecek."
"Suçlamalarla ilgili ajanlık iddiaları var" sorusu üzerine Bolaç, "Bunlarla ilgili bize hiçbir soru sorulmadı" cevabını verdi. "Ne soruldu?" sorusu üzerine Bolaç, "1990'lı yıllara ait belgeler yahut raporlamalar var, bu raporlamalarla ilgili sorular soruldu. Başkada herhangi bir soru sorulmadı. Benimle ilgili iddia ise, tutuklamaya sevk edilmemin sebebi eski Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı olmak. Olay tamamen Çağdaş Hukukçular Derneği ile alakalı. ÇHD'nin hak ihlallerinin üzerine gitmesi bir anlamda bir şeyleri tetiklemiş durumda. Bu sebeple arkadaşlarımız alındı ama kısa zamanda çıkartırız" diye konuştu.
CHP Kağıthane İlçe Başkanı Avukat Zeynel Öztürk ise, "Bu dava tarihe kara bir leke olarak düşecektir. Bu dava ÇHD'ye yönelik olmasıyla birlikte Türkiye'de son yıllarda savunmaya yönelik bir tavırdır. Bugün burada meslektaşlarımız tutuklanmamıştır. Yargının saç ayağından birisi olan savunma hakkı tutuklanmıştır. Savunma tutuklanmıştır. Ben Kağıthane İlçe Başkanıyım. Aynı zamanda da avukatım. Aynı zamanda ÇHD üyesiyim. Aynı zamanda bu arkadaşlarımızla onlarca, yüzlerce davayı takip ettik. İki gündür yazılı ve görsel basında hiç ilgisi olmayan kimin servis ettiğini de bilmediğimiz, içeriğini de bilmediğimiz bir iddia var. Bu konu pişirilerek haber yapılmış. Meslektaşımız Ebru Timtik arkadaşımız Kağıthane İlçe Başkanının öldürülmesiyle ilgili talimat verildiğini ve operasyon aşamasında da bunun önlendiği iddiası. Boş yani, böyle bir olayın olması mümkün değil. Basın haber yapmış, ben bugün duruşmaya geldim ve Ebru Timtik'in avukatı olarak duruşmaya girdim. Bundan sonra Ebru'nun avukatlığını yapmaya devam edeceğim. Nefes aldıkça bu davanın takipçisi olacağız" diye konuştu.
Aynı operasyonda gözaltına alınan ancak dün serbest bırakılan Grup Yorum üyelerinden Selma Altın ve İnan Altın da adliye önündeydi. Grup Yorum üyeleri, gözaltına alınmalarını eleştirdi.
(YM-ÖFA-CC-Y)

21.01.2013 16:32:17 TSI

Editör: Wan Haber