ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın maddi nedenlerden dolayı çocuğuna bakamayan ailelere yönelik 'aileye dönüş ve aile yanında destek uygulaması' sonuç verdi. 8 bin çocuk sıcak yuvasına geri döndü.

Devlet olarak eğitime verilen destek gibi yoksulluktan dolayı çocuğunu devlet kurumuna bırakan ailelere mali destek vermeye başladıklarını belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Bu proje sayesinde 8 bin çocuğumuzun annesine-babasına verdiğimiz mali destekle ailelerinin yanına döndürülmesini sağladık. Kurumlarda çocuklarımıza ne kadar iyi bakarsak bakalım onların o yuva sıcaklığını veremeyiz." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF işbirliği ile 'Çocuğa Karşı Şiddetle Mücadele Konferansı' düzenledi. Konferansta dünya çapındaki çocuklara karşı şiddete yönelik Birleşmiş Milletler tarafından yapılan çalışmaların etkililiği ve ülke düzeyinde izleme, Birleşmiş Milletler'in, çocuklara karşı şiddet konusunda katettiği mesafenin Avrupa'daki etkileri ve temel sonuçlar, çocuklara karşı şiddete ilişkin entegre stratejilerin uygulamaları, başarı hikayeleri ve gizli tehlikeler gibi konular ele alındı. Konferansa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, UNİCEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Çocuk Hakları Tematik Koordinatörü Anica Djamic, BM Genel Sekreteri Çocuklara Yönelik Şiddet Özel Temsilcisi Marta Santo Pais ve Norveç Çocuk, Eşitlik ve Sosyal İçerme Bakanı Ahmad Ghanizaded katıldı.

Bakanlık olarak kadına ve çocuğa yönelik sıfır tolerans dediklerini belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Çünkü şiddete bir insan hakkı ihlali olarak bakıyoruz. Bir halk sağlığı sorunu olarak görüyoruz. Kalkınmanın, demokratikleşmenin, ilerlemenin önünde en büyük engel olarak görüyoruz. Bir hukuk devleti olma yolunda bu alanlarda hem uluslar arası hukukta önümüzdeki bütün imzalamamız gereken bütün anlaşmaları imzalamış, hem de iç hukukumuzu buna göre güçlendirmeye çalışmış bir dönemin içindeyiz. Geçen yıl İstanbul Anlaşması denen ve aile içi, kadına yönelik, ev içi ve çocuğa yönelik şiddeti içine alan uluslar arası Avrupa Konseyi anlaşmasını ilk onaylayan ve çekincesiz onaylayan ilk ülke olma onurunu yaşadık. Diğer Avrupa Birliği ülkelerinin de bunu onaylamasını ve hayata geçmesini istiyoruz." diye konuştu.

2014'E KADAR SEVGİ EVLERİ PROJESİ İLE ÇOCUK YUVALARI KAPATILACAK

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde devletin baktığı çocuk sayısının 14 bine ulaştığını belirten Şahin, "10 yıl önce yola çıktığımızda eğitime verdiğimiz destek gibi yoksulluktan dolayı anne baba çocuğunu bizim kurumumuza bırakıyorsa biz o mali desteği çocuklara verelim dedik ve 8 bin çocuğumuzun annesine babasına verdiğimiz mali destekle ailelerinin yanına döndürülmesini sağladık. Bu temel konuda da aynı felsefeyle devam ediyoruz. Çünkü kurumlarda ne kadar iyi bakarsak bakalım onların o yuva sıcaklığını verebilmemiz, onlara o öz güven içinde akademik başarılarını sağlayabilmemiz ve hayata hazırlayabilmemiz ailenin yanında olmasına göre daha zayıf olduğu için aile yanında bakılma politikamızı güçlü bir şekilde devam ettiriyoruz." şeklinde konuştu.

Ekonomik ve sosyal olarak 36 bin çocuğa mali destek vermeye başladıklarını belirten Şahin, verilen bu ekonomik destekler sayesinde birçok koruyucu ve önleyici tedbirin hayata geçirildiğini vurguladı. Şahin, 2014 yılının sonunda kurumsal olarak bakılan 14 bin çocuğun Sevgi Evleri Çocuk Evleri denilen modele geçirilerek toplu bakılan yerlerin kapatılacağını söyledi. CİHAN

Editör: Wan Haber