Van’ın Erciş ilçesinde 23 Ekim 2011’de meydana gelen depremin ardından depremzedelerden, Deprem Yönetmeliği uyarınca alınmayan muayene ve ilaç katkı payları topluca alınmaya başlandı. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Van Eczacılar Odaası Genel Sekreteri Engin İçen, yaşanabilecek sıkıntılar hakkında 2 yıldır Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) uyardıklarını ancak hiçbir önlem alınmaması nedeniyle bugün depremzedelerin büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya geldiklerini söyledi.

 

Depremin ardından hastanelerde tedavi ve ilaçlardan alınan yüzde 20’lik katkı payından muaf olan depremzedeler devletin bu paraları geriye dönük olarak istemesiyle şaşkına döndü. Eczanelere ve hastanelere giden Vanlılardan, iki yıl boyunca alınmayan katkı paylarının tamamı talep ediliyor. Daha önce de depremzededen elektrik ve su parası alınmayacağına dair söz verilmesine rağmen, gönderilen yüklü miktarda faturalarla Vanlılar mağdur edilmişti.

 

‘GERİYE DÖNÜK İSTENEMEZ’

Telefonla görüştüğümüz Van Eczacılar Odası Genel Sekreteri Engin İçen, Van’da 9 Kasım’da meydana gelen ikinci depremin ardından yayınlanan SGK genelgesiyle depremzedelerden katkı payı alınmayacağının açıklandığını hatırlatarak, 15 Mayıs’ta yayınlanan yeni genelgede ise halkın geriye dönük olarak borçlandırıldığının anlaşıldığını söyledi. Deprem Yönetmeliğine göre 2 yıl boyunca katkı payından muaf olan depremzedenin 2 yılın ardından katkı payı ödemeye başlamasında bir sorun olmadığını ancak geriye dönük olarak katkı payının istenmesinin doğru olmadığını söyleyen İçen, en başından beri uygulamada hatalar yapıldığını ve bugün yaşanan sıkıntının adeta ‘geliyorum’ dediğini söyledi.

SGK’YI DEFALARCA UYARDIK

“Depremzede hastaneye tedavi olduğunda doldurulan formda ‘afetzede’ bölümünün işaretlenmesi gerekiyor. Fakat bu hiç yapılmadı. Biz bu konuda hastaneleri defalarca uyardık. SGK’ya defalarca durumu anlatarak yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çektik” dedi.

 

SGK’yla yaptıkları görüşmelerde “Bir sorun yaşanmayacak, halledeceğiz” şeklinde cevaplar verildiğini dile getiren İçen, “Şimdi artık sorun patlak verince ‘bir şey yapamayız’ dediler. Depremzedelerin karşısına 100 liradan 500 liraya kadar borçlar çıkıyor. Bunların her birinin ailesinden de tedavi olanlar ilaç alanlar olduğu düşünülürse miktar daha da büyüyor” dedi.



*evrensel

Editör: Wan Haber