Muğla'nın Yatağan ilçesinde Yatağan Belediyesi tarafından bu yıl 13.'sü düzenlenen deve güreşleri renkli geçti. Zaman zaman arena dışına taşan güreşlerde rakibinden korkup izleyicilerin üzerine doğru kaçan develer heyecanlı anların yaşanmasına neden oldu. Güreşlerden elde edilen gelirin spor ve eğitim için kullanılacağı belirtildi.
Yatağanspor ve Yatağan Meslek Yüksekokulu'nun kira borcunun ödenmesi için Yatağan Belediyesi'nce düzenlenen 13. Geleneksel Deve Güreşleri Festivali, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinden 75 çift ünlü pehlivan devenin katılımı ile gerçekleştirildi. Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü Kavşağı yakınlarındaki arenada gerçekleştirilen güreşlerde zaman zaman develer saha dışına çıkarken, deve sahipleri ise zor anlar yaşadılar. Güreşler kurban kesilmesi ve dua edilmesi ile başladı. Güreşlere deve güreşi severlerin yanı sıra Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Muğla Belediye başkanı Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, CHP Parti Meclisi üyesi Ercan Karakaş, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, İl Genel Meclisi Başkanı Cemal Gürpınar, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş izledi.
Yörük kültürünün yaşatılması için deve güreşlerine destek sağlayanlara ve emeği geçenlere teşekkür eden Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık; "Bu yıl güreşlerden elde edeceğimiz gelir ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksek Okulu'nun Küçük Sanayi Sitesi'ne olan kira borcunu ödeyeceğiz. Kalanı da Yatağanspor yararına kullanılacak. Geleneksel hale getirdiğimiz ve atalarımızın mirası olan Yörük Kültürünü yaşatmaya devam edeceğiz. Yatağan, deve güreşlerinin arenasıdır. Düzenlemiş olduğumuz bu güreşler Yörük kültürünü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak içindir. Güreşlere bu kadar katılımın olması Yatağan'ın deve güreşlerinde marka olduğunun göstergesidir. Bugüne kadar katkılarını esirgemeyen iş adamlarımıza, Yatağan halkına, sivil toplum örgütlerimize, kurum ve kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Yatağan Deve Güreşleri artık marka oldu. Ege Bölgesi'nin en ilgi çeken güreşlerini tertip ediyoruz" dedi.
Güreşler Yörük kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasının yanı sıra ilçeye ekonomik olarak da canlılık getirdi. Deve güreşi alanında birçok esnaf stant açtı.
(MK-İK)

20.01.2013 18:49:27 TSI

Editör: Wan Haber