Bitlis'in Ahlat ilçesinde maket ustalığı yapan Muzaffer Pirhasanoğlu, tarihi Emir Bayındır Kümbeti'nin maketini yaparak müşterilerinin beğenisine sundu.
İlçede yıllardır maket ustalığı yapan Pirhasanoğlu, karton üzerine boyama tekniğini uygulayarak Ahlat'ta bulunan tarihi yerlerin maketini yaptığını belirtti. Pirhasanoğlu, "İlçemizde bulunan kümbetlerin maketini her boyutta yapıyorum. Özel bir istek üzerine Antalya'da bulunan Ahlatlılar derneğinde sergilenmek üzere 1 metrelik Emir Bayındır Kümbeti'nin maketini yaptım. Kümbetin yapımı yaklaşık 30 günümü aldı. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu muhteşem tarihi eserlerin maketini yaparak turizme katkı sağlıyorum. Bu maketler görünüşte rahat bir şekil olarak gözükebilir, ama bunları yapmak çok emek isteyen bir iştir" dedi.
İlçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin kümbet maketi talep etmesi üzerine böyle bir çalışmayı devam ettirdiğini ifade eden Pirhasanoğlu, ilçedeki tarihi kümbetleri desenlerine, modellerine ve yapısına göre aynısını makete dönüştürdüğünü belirtti. Pirhasanoğlu, "Yaklaşık 20 yıldır maket ustalığı yapıyorum. Kümbetlerin modellerini, desenlerini tek tek kağıda çiziyorum. Daha sonra ahşap ve karton kullanarak 1 ile 5 gün arasında bir kümbeti bitiriyorum. Maketler, Ahlat'ta gelen turistlerin büyük ilgisini çekiyor. İlginin olduğunu görünce her boyda maket yapmaya başladım. Maketleri isteğe göre 4 santimetreden 2 metreye kadar yapıyorum. Maketlerin tanesini 4 ile 700 lira arasında satıyorum. İlçeye gelen yerli ve yabancı turistler Ahlat anısına bastonun yanı sıra kümbet maketi de götürüyorlar. Ayrıca yaptığım maketler ilçenin tanıtımına büyük katkı sunuyor" dedi.
(SAD-MSA-Y)

30.11.2012 13:16:43 TSI

Editör: Wan Haber