Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi sonuçlandı. İstanbul'a yapılacak olan 3. Havalimanı ihalesini Limak-Cengiz-Mapa-Kalyon OGG Ortak girişim kazandı.
 
İhale bedeli Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Sözkonusu konsorsiyum Tam 22 MİLYAR 152 MİLYON EURO ile ihaleyi aldı. Bu rakama KDV Dahil değil...
 
KDV DAHİL RAKAM
 
22 Milyar EURO + KDV = TL olarak yaklaşık 75 milyar, yani 75 katrilyon
 
Sözkonusu Konsorsiyum önce Havalimanını yapacak ve 25 yıl süreyle yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli bu havalimanını işletecek.
 
DEĞİŞİKLİK YAPILDI
 
Daha önce teklif veren firmalar ile tek görüşme yapılacağı açıklanan ihalede süreç değiştirilerek yeniden açık arttırma usulune dönülürken, günün ilk yarısında teklifler incelenecek. İncelemeler sonrasında günün ikinci yarısında açık arttıma uluslu yapıalcak eleme ile sonuçlanacak.
 
25 YILLIK KİRA BEDELİNDE YARIŞACAKLAR
 
İhale Komisyonu Başkanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdür Yardımcısı Funda Ocak, "Yarışma kriteri 25 yıllık süre için idaremize teklif edilen toplam kira bedeli artı KDV üzerinden yapılacak" dedi.
 
İhalenin kapalı artırma usulüyle yapılmasının planlandığını bildiren Ocak, "Bugün burada Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihalesini yapacak olmamız nedeniyle kapalı pazarlıklar yerine açık artırma usulunu belirledik. Hep beraber basınımızın huzurunda, canlı yayında, iç zarfta teklif edilen bedeller üzerinden yine iç zartan çıkan en düşük fiyattan en yüksek fiyata sıralanmak kaydıyla gerçekleştireceğiz" diye konuştu. "Bugün burada hep birlikte bir tarih yazacağız" ifadesini kullanan Ocak, ihale ilanına çıktıkları günden bu yana basın mensuplarının da destekleri için teşekkür etti.
 
Konuşmaların ardından iç zarflar notere teslim edilerek, dış zarfların incelenmesi için basın mensupları salondan çıkartıldı.
 
2 YABANCI FİRMA VAR
 
2'si yabancı olmak üzere toplam 17 firmanın şartname aldığı ihale yap- işlet - devret modeliyle gerçekleştirilecek. İhalenin 4 etapta yapılması planlanıyor.
 
3. Havalimanı tamamlandığında dünyanın yolcu kapasitesi en büyük havalimanı olacak. Projenin ilk etabı olarak 90 milyon yolcu kapasiteli ana termianl binası 2017'de hizmete açılacak. Tüm etapları tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak havalimanıdna toplam, 4 terminal binası 6 pist ve 8 kontrol kulesi bulunacak. Proje yaklaşık 9 milyar Euro'ya mal olacak.
 
İHALE TAMAMLANMADAN KAZANDIRDI
 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının ihalesi tamamlanmadan gelir elde etti.
 
Üçüncü havalimanı ihalesinde şartname bedeli 100 bin lira olarak belirlenmişti. Buna göre, toplam 17 firma şartname satın aldı, böylece DHMİ Genel Müdürlüğünün kasasına şartnamelerden 1 milyon 700 bin lira girdi.
 
DHMİ Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, ihale için şartname satın alan ancak teklif zarfı sunmayan firmalar, Doğuş Holding ve Hacıömer Sabancı Holding ile Malezya merkezli Khazanah Nasional Berhad ile Hindistan merkezli GMR Infrastructure LTD oldu.
 
İhalede şartname satın alan firmalar şöyle:
 
-Enka İnşaat ve Sanayi AŞ,
-Hacıömer Sabancı Holding AŞ,
-TAV Havalimanları Holding AŞ,
-IC İçtaş İnşaat AŞ,
-MAPA İnşaat ve Ticaret AŞ,
-Park Holding AŞ,
-Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ,
-ERG İnşaat, Ticaret ve Sanayi AŞ,
-Makyol İnşaat, Sanayi, Turizm ve Ticaret AŞ,
-Doğuş Holding AŞ,
-Özaltın İnşaat, Ticaret ve Sanayi AŞ,
-Khazanah Nasional Berhad,
-Cengiz İnşaat Sanayi Ticaret AŞ,
-GMR Infrastructure LTD,
-Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ,
-Polimeks İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ,
-Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri AŞ.
 
Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen ve dış zarf incelemeleri devam eden ihalede, TAV, Makyol, IC/Fraport ve Limak/Cengiz/Kolin/Ma-Pa/Kalyon ortak girişim grupları olmak üzere 4 teklif zarfı sunulmuştu.
 
İhalenin ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yaptığı konuşmada havalimanın inşaat bedelinin 10 milyar euro olacağını belirtirken Hhavalimanından elde edilecek gelirin bakanlığın 10 yıllık yatarımlarına bedel olacağını kaydetti.
Editör: Wan Haber