Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu, bankaların bölgeler arası ayrımcılık yaptığını öne sürerek, kendilerinin ülkenin bölünmeyeceğine dair inançlarının tam olduğunu ancak, bankaların takınmış olduğu tutumun ülkeyi bölünmenin eşiğine getirdiğini söyledi.
Kullanılan kredi miktarlarına bakıldığında, Diyarbakır, Batman ve Siirt'in kullandıkları kredinin, Manavgat ilçesi kadar bile olmadığını savunan Ebedinoğlu, DESOB binasındaki makamında İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Bankaların takınmış olduğu tutumun ülkeyi bölünmenin eşiğine getirdiğini savunan Ebedinoğlu, "Bankalar, bölgede yaşadığı için, bölgede iş yaptığı için, herkesi potansiyel bir risk olarak görmektedirler. İşverenlerin hepsine riskli bir işveren olarak bakmaktadırlar. Bu anlayış içerisinden baktıkları için de maalesef bu kredilere ulaşamıyoruz. Baktığımız zaman Diyarbakır gibi bir metropol şehir, Manavgat gibi bir ilçe kadar bile kredi kullanamamaktadırlar. Hükümetin bu noktada ciddi bir oto kontrol sistemini devreye sokması gerekmektedir. Bankaların durumu mutlaka düzeltilmelidir. Aksi taktirde istediğiniz kadar teşvik paketi çıkarın, istediğiniz kadar bölgenin kalkınması için yasalar düzenleyin, bu tutum devam ettiği sürece, kredi olanaklarından esnaf, girişimci, tüccar, çiftçi faydalanamadığı sürece bölgenin kalkınamayacağı ve bunun bölgenin sosyal sorununu da etkileyeceği bir gerçektir. Bankaların tutumunun değiştirilmesi gerekmektedir. Çünkü gerçekten ortada ciddi bir ayrımcılık var. Bu ayrımcılık bölgeler arası kredi durumlarıyla da resmiyet kazanmaktadır. Ülke bölünmez. Biz bunu hep savunuyoruz ancak, bankaların takınmış olduğu bu tutum ülkeyi bölgeler arasında bölünme durumuna götürmektedir" dedi.
Bölgenin güvenlik zafiyeti problemi olmadığına dikkat çeken Ebedinoğlu, bu şekilde düşünenlerin yanlış düşündüklerini ifade etti. Ebedinoğlu, "Güvenlik adına yatırım yapılmıyor diyen insanlar yanlış düşünüyorlar. Bölgemizde güvenlik zafiyeti kesinlikle yoktur. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Şehir merkezinde bugüne kadar hiçbir fabrika yakılmadı. Evet kırsalda belki yollarla ilgili barajlarla ilgili zaman zaman sorunlar yaşanmıştır. Ama şehir merkezimizde, hiçbir esnafın üretimine yönelik bir engelleme ile bugüne kadar karşılaşmamışızdır. Biz diyoruz ki güvenlik zafiyeti dışında, kamu idarecilerinin yanlış tutumları bu noktada çok etkili. Esnaf ve tüccar üzerinde bu tutumlar değişirse, mutlaka esnafın önü açılır ve biz istediğimiz istihdam noktasına da daha rahat bir şekilde ulaşırız diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Hükümetin bölgeler arası dengesizliği ortadan kaldırma adına çok ciddi çalışmalarının olduğunu aktaran Ebedinoğlu, çıkarılan teşvik paketlerinin yetmediğini, kamu bankalarının da esnaf ve sanatkarlara yönelik ayrımcılıktan vazgeçmeleri gerektiğini kaydetti, Ebedinoğlu, "Bankalar, bölgeyi bir risk bölgesi olarak görmektedirler. Elimizdeki güncel rakamlara göre, 2012 yılında bankalar, Diyarbakır ili ve merkez ilçeleri ile birlikte 57 milyonluk bir plasman bekletilmektedir. Bu 57 milyonun 32 milyonunu esnaf ve sanatkarımız kullanmış. Kişi sayısı olarak ise 2 bin 200 esnaf ve sanatkarımız yararlanmıştır. Diyarbakır, Batman ve Siirt'i bölge olarak değerlendirdiğimiz zaman üç il toplamda 80 milyonluk kredi kullanmıştır. Oysa şöyle bir örnek verecek olursak, Antalya'nın Manavgat ilçesi tek başına 100 milyonluk bir kredi kullanmıştır. Denizli ile kıyasladığımız zaman esnaf sayımız birbirine yakın nüfus yoğunluğumuz daha fazla. Denizli ilinin ilçeleri ile birlikte kullanmış olduğu kredi miktarı 450 milyon lira. Eğer ülkenin ve bölgenin ekonomisinin düzelmesini istiyorsak sadece teşvik paketleri ile değil, kamu bankalarının da bu yönde teşvikler çıkarması gerekmektedir. Çünkü, bu teşvik paketleri büyük organize sanayi bölgelerinin büyük üretimlerin gerçekleşmesi adına çıkarılmaktadır. Sosyal devletin gereği olarak bölgeler arası dengeyi sağlamak adına, bölgeler arası dengesizliğin ortadan kaldırılması adına hükümetin, özveri ile bugüne kadar indirmiş olduğu faiz oranlarından esnafın faydalanabilmesi için elini taşın altına koyması gerekmektedir. Bankalarımız maalesef elini taşın altına koymuyor" şeklinde konuştu.
(MY-YRT-AŞ-Y)

07.02.2013 13:54:24 TSI

Editör: Wan Haber