Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Andımızın, medeni ülkelerde olduğu gibi geliştirilmeye ihtiyacı vardır. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer başkanlığında oluşturulacak bir kurul nezaretinde Andımızın bir kez daha değiştirilmesinde büyük faydalar görüyorum" dedi.
Sendika genel merkezinde yaptığı basın toplantısında Andımız ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Avcı, "Çağdaş dünya ülkeleri, içerisinde soğuk savaş dönemlerine has faşist ve ideolojik unsurlar taşıyan yemin metinlerini çoktan tedavülden kaldırdı. Türkiye'de ise her gün rahat, hazır-ol askeri komutlar eşliğinde, pedagojik ve demokratik ilkelerle örtüşmeyen, içerisinde çocukların sosyal, fiziksel, duygusal ve psikolojik gelişim aşamalarına uygun düşmeyen ifade ve yeminlerin bulunduğu Andımız okutulmaya devam ettiriliyor. Çocuklarımızın yaratıcılığını, özgür ve bağımsız düşünme yeteneklerini dumura uğratan bu ifadeler, çocuklarımız için sorunlu metinlerdir. Her sabah çocuklarımıza tekrarlattırılan ve çocuklarımızın neye yemin etmesi gerektiği, kendini kime adaması lazım geldiği direktifini veren Andımız, hem üzerine bina edildiği temel zihniyet, hem usul ve kurgulanış ve pedagoji ile eğitim psikolojisi açısından sıkıntılı ve sorunludur" dedi.
Kadim medeniyetimizden, milli amaç ve hedeflerimizden ve zengin eğitim geleneğimizden ilhamla özgürlük, mutluluk, dürüstlük, sevgi, alçakgönüllülük, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü ve birlik değerlerimizden beslenen yeni ve çağdaş bir 'öğrenci andı'nın yazılabileceğini kaydeden Avcı, "Türkiye, tüm dünya çocuklarına seslenen bir öğrenci andı aracılığıyla dünyada barış tohumlarının atılmasına katkı sunmalıdır. Türkiye, bütün çocukların ruhsal ve bedensel olarak en iyi biçimde yetişmesine, yüreklerindeki sevgiyi yaşatmasına ve eğitim başta olmak üzere tüm haklardan yararlanmalarına çalışmalıdır. Böyle bir Türkiye geleceğe güvenle bakabilir ve barış dolu bir dünya kurulmasına hizmet edebilir. Özde insan sevgisine, barışa, bilime ve hakikate göndermeler yapan bir öğrenci andı istiyoruz. Bazı kesimler öğrenci andını anayasanın değiştirilemez bir maddesiymiş gibi yorumluyor. Oysa merhum Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından yazılan Andımızın bir tabu olmaktan çıkartılması gerekmektedir. Andımıza bir İstiklal Marşı nitelendirmesi yapılması ve bir kutsiyet atfedilmesi doğru değildir. Kaldı ki öğrenci andının çocuklara evrensel insanlık değerleri adına, tarihi ve milli kültürümüz adına, barış, sevgi, dostluk ve hoşgörü adına kazandırdığı pek bir şey yoktur" diye konuştu.
Eğitim sisteminde öncelikle yapılması gerekenin millet çoğunluğunun desteğini arkasında bulunduran güçlü bir Meclis iradesi ile anayasa ve kanunları ideolojik tabulardan arındırmak olduğunu vurgulayan Avcı, "Tabular, eğitimle ilgili kanun maddelerinin ve her türlü yasal mevzuatın içine sokuşturulmuş durumda. Demokrasiye, özgürlüklere, insan hak ve hukukuna inanan, eğitim ve bilimsel ilkeleri önemseyen her veli ve yurttaşımızın duyarlılık ve sağlam bir duruş göstererek, çocuklarımızı bu ilkel yemin metninden kurtarmak için tepki ve tavır koymaya davet ediyorum. Tepkilerin, ayrılıkçı kesimlerin, terörize gruplarla ilişkili siyaset yapanların tekeline bırakılıp marjinalize edilmesine fırsat verilmemelidir. Türkiye'de terör, düşünce ve ifade özgürlükleri, din ve vicdan özgürlüğü gibi köklü sorunlarda eğitim sisteminin ciddi bir payı bulunmaktadır. Eğitimdeki temel, köklü sorunlar ortadan kalkmadan getirilecek 'çözüm' modelleri işe yaramayacaktır. Eğitimde yasakların, tabuların, baskıların, dayatmaların, bilim ve pedagoji dışı mevzuat ve müfredatların sürdüğü bir sisteme dünyanın en demokratik ülkesinin eğitim modelini de uygulasanız eğitimde fırsat eşitliği, eğitimde kalite artışı sağlanamayacağı gibi özgür bireyler de yetişmeyecektir" dedi.
(BK-CC-Y)

17.01.2013 13:01:59 TSI

Editör: Wan Haber