Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "4 4 4 başarılı, fakat eksiklikleri var" dedi.
DES, 2012-2013 eğitim ve öğretim döneminde hayata geçirilen 4 4 4 eğitim sisteminin uygulamasının birinci yarıyıl raporunu açıkladı. Sendikanın düşünce kuruluşu olan Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (DESAM) katkılarıyla hazırlanan '12 yıllık zorunlu ve kesintili eğitim sistemi' hakkındaki rapora göre 4 4 4 eğitim uygulamasında hatalı uygulamalar olmasına rağmen toplamda başarılı olduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, 4 4 4 modeline minval kimi politikaların öğretmenlere, eğitim çalışanlarına, veli ve öğrencilere ekstern mağduriyetler yaşatmaya devam ettiğini ve bu yönüyle de halihazırda tamamlanmayı bekleyen eksik yönleri bulunduğunu belirterek, "Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın 4 4 4 reformuyla birlikte eğitim sistemini, dış güçlerin maşası olan egemenlerin taleplerine, yabancı sermayenin yerli bekçisi olan statükocuların baskılarına göre değil ülkenin çıkarlarına, halkın ihtiyaçlarına ve aklın, bilimin ve çağın gereklerine göre reforme edeceği iradesini gösterdiğine tanık olduk. MEB tarafından açıklanan resmi verilere göre geçen yıl 1 milyon 285 bin öğrencinin, bu yıl ise 66 ile 72 ay arasında yaklaşık 550 bin, 60-66 ay arasında da 120 bin öğrencinin, toplamda ise 1 milyon 758 bin öğrencinin ilkokula kaydı yapılmıştır. 15 AB ülkesinde çocuklar 60 aydan sonra temel eğitime alınıyor. Eğitimde erken yaş esastır ilkesinden hareketle ve halkımızın ilgisini de dikkate alarak MEB'in 66 ay vizyonuna daha fazla haksızlık yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Öte yandan4 4 4 eğitim sistemine dönük kara propagandaların tutmadığı, halkımızın bu yeni sisteme gösterdiği teveccüh ve güven ile ortaya çıkmıştır" dedi.
Avcı, öğrencilere yetenek ve istekleri doğrultusunda ders seçme ve tercih etme özgürlüğü tanıyan 4 4 4 eğitim sistemiyle birlikte temel ve zorunlu derslere ek olarak 593 bin öğrencinin matematik uygulamaları dersini, 495 bin öğrencinin yabancı dil, 480 bin öğrencinin Kur'an-ı Kerim, 305 bin öğrencinin Hazreti Muhammed'in hayatı, 300 bin öğrencinin spor ve fiziki etkinlikler, 259 bin öğrencinin okuma becerileri, 221 bin öğrencinin bilişim teknolojileri ve yazılım, 138 bin öğrencinin zeka oyunları, 108 bin öğrencinin ise görsel sanatlar, 72 bin öğrencinin müzik, 68 bin öğrencinin yazarlık, 57 bin öğrencinin drama ve 25 bin öğrencinin Kürtçe ve lehçeler seçmeli derslerini tercih ettiğini söyledi. 4 4 4 eğitim modelinin öğrencileri özgürleştiren, tercih ve hedef değiştirmeye fırsat veren, seçme hakkı tanıyan, farklılıklara imkan veren, siyah ve beyaz dışındaki diğer renkleri de, seçenekleri de sunan çağdaş dünya eğitim sistemleriyle bütünleştirmeye başladığını kaydeden Avcı, "Eksik ve yanlış uygulamalar tamir edildikçe ve yıllar geçtikten sonra 4 4 4 sisteminin 2023 vizyonunu önüne koymuş yeni ve büyük Türkiye'nin başat projelerinden birisi olduğu anlaşılacaktır. İnternet üzerinden okul kaydı ve 66 aylık çocuklara okula gitme zorunluluğu, seçmeli ders açılması için 12 öğrenci kaydı şartı, 2 saat zorunlu fiziksel etkinlik, çocuklara göre tuvalet ve lavabolar, kalabalık sınıflar ile yaş farkı kaynaklı öğrenci şiddeti konularında yaşanan sorunların kısa süre içerisinde sağaltım edildiğini gördük. Dünya genelinde tüm ülkelerin eğitim stratejilerini değiştirdiği ve yenilediği bir süreçte Türkiye bu gelişimden bağımsız kalamazdı. 4 4 4 ile birlikte Türkiye zamanla kalıcı, çağdaş ve özgün medeniyet perspektifli bir eğitim sistemine ulaşacaktır. Kız çocuklarımızın okullaşmasını ve eğitim sürelerini daha da artıracak, 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamlamayan hiçbir çocuk çalışma hayatına katılamayacak ve din eğitimi devletin kontrolü altında kaliteli, denetimli ve akademik bir form kazanacaktır. 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi; gençlerin önündeki bilim dışı, antidemokratik, ideolojik engelleri kaldıran, gençlerin önünü açan, Türkiye'nin yolunu aydınlatan bir projedir" ifadelerini kullandı.
4 4 4 ile Türkiye'nin meslek liselerini ve mesleki eğitimi yeniden canlandırmaya başladığını vurgulayan Avcı, "Mesleki eğitimle alakalı sayısal göstergeler ciddi bir nitelik ve nicelik artışını haber vermektedir. Türkiye'nin ihtiyaç ve şartları doğrultusunda bir eğitim sisteminin altyapısı kurulmaya başlanmıştır. 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi, eğitimli, kültürlü ve nitelikli bir toplum projesidir aynı zamanda. 4 4 4 ile çocukların etik, moral ve dini değerlerini öğrenmesi ve pekiştirmesi, kutsal kitabını ve peygamberini tanıması, ana dilini öğrenmesi mümkün olmuş, demokratik, pedagojik, özgürlükçü, eşitlikçi bir eğitim sistemine kapı açılmıştır. Seçmeli Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberin hayatı gibi derslerin hayata geçirilmesi ve imam hatip ortaokullarının açılması, 28 Şubat eğitim darbesinin rövanşı olmanın çok ötesinde Türk eğitim sisteminin ihtiyaç ve şartları doğrultusunda halkçı, bilimsel ve pedagojik bir sistemin altyapısı hayata geçmiştir. Sivil ve demokratik bir eğitim sistemine geçişin adeta ayak sesleri olmuştur" dedi.
Türkiye'nin eğitimden tasarruf yapma lüksü olmadığını belirten Avcı, "Kaliteli bir okul ve nitelikli bir öğretmen her öğrencimizin hakkıdır. Öğretmensiz bir okul Türkiye'nin en büyük ayıbıdır. İş güvencesiz, donanımsız, düşük maaşlı 'ücretli öğretmenlik' modeliyle kaliteli ve verimli eğitimi yakalamamız mümkün değildir. Bu nedenle bir an önce öğretmen ataması yapılmalıdır. Öğretmenlerimizin branş, tayin ve terfi sorunları çözülmeli, adaletli ve eşitlikçi bir sistem geliştirilmelidir. Öte yandan 666 sayılı KHK maharetiyle kamuda en düşük ücret almaya devam eden öğretmenlerin ve eğitim çalışanların maaşı iyileştirilmeli, öğretmenlerin kendisini işine ve mesleğine odaklaması sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
Avcı, dershanelerle okulların işlevlerinin farklı olduğunu ve dershaneleri zorla kapatmanın kontrolsüz oluşumlara yol açabileceği endişesini taşıdıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Okulun önüne geçen dershane gerçeği, ezberci, sınavcı çarpık eğitim sisteminin sonucudur. Aslında destekleyici, çağdaş birer eğitim kurumu olan dershanelerin değil gençlerimizin hayatını karartan, çocuklarımızın ömrünü törpüleyen bu sorunlu eğitim sisteminin kapısına kilit vurulmalıdır. Dershaneleri yasaklamak yerine sistem iyileştirilmelidir. Binlerce yönetici, öğretmen, çalışanlar ve öğrencilerin kaygıları ve tedirginlikleri giderilmeden atılacak adımlar yeni sıkıntı ve sorunlar ortaya çıkarır."
Kabinede yapılan değişiklikle Milli Eğitim Bakanı olan Nabi Avcı'ya yeni görevinde başarılar dilediklerini belirten Avcı, "Özellikle son iki yıldır eğitim tarihimize hayırla anılacak izler bırakan reformların ve cesurca yapılan işlerin üzerine yeni değerler koymak, eğitim sistemimizi dünya eğitim sistemlerinin en muasırı haline getirmeye çalışmak başta yeni Milli Eğitim Bakanımız olmak üzere aslında hepimizin ortak görevidir. Bu anlamda Sayın Nabi Avcı'ya görevinin hayırlı olmasını diliyor, kendisini tebrik ediyor, muvaffakiyetler temenni ediyoruz. Kendisinin her olumlu adımında yanında olacağımızı, yapıcı eleştirilerimizle, yol gösterici telkin ve tavsiyelerimizle katkıda bulunmaya gayret göstereceğimizi ifade etmek isterim" dedi.
(BK-CC-Y)

09.02.2013 11:29:57 TSI

Editör: Wan Haber