Dernekler Yönetmeliğinin bazı maddelerinin değiştirilerek kolaylıklar getirildiği bildirildi.
Adana Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, 5253 sayılı Dernekler Kanununa istinaden çıkartılan Dernekler Yönetmeliğinin bazı maddeleri değiştirilerek 23.01.2013 tarihli ve 28537 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişikliklerle bazı kolaylıklar getirildi.
Dernek üyelerinin genel kurul toplantılarına çağrı şekilleri genişletilerek, "Derneğin internet sayfasında ilan yapılması", "Üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmesi" ve "Mahalli yayın araçlarının kullanılması" suretiyle de genel kurula çağrı yapılmasına imkan sağlandı.
Alındı Belgesi Kayıt Defteri, Demirbaş Defteri ve Envanter Defterinin isteğe bağlı olarak tutulması sağlanmış ve Büyük Defterin onaylatılması zorunluluğu kaldırıldı.
İl dernekler müdürlüklerine veya noterlere onaylatılarak form ve sürekli form şeklinde tutulan defterlerin her yıl yeniden onaylatılması zorunluluğu kaldırıldı. Yalnızca bilanço esasına göre tutulan Yevmiye Defterinin her yıl yeniden tasdik edileceği konusunda düzenleme yapıldı. Bu durumda derneklerin, Yevmiye Defteri hariç tüm defterlerini sayfaları bitene kadar kullanabilmelerine imkan sağlandı.
Yönetim kurulu asıl üyelerinin adlarına yetki belgesi düzenlenmeden dernek adına gelir tahsil edilmesine imkan sağlanmış, yönetim kurulu dışındakilere yetki belgesi verilmesi halinde en çok bir yıl süreyle düzenlenebileceği hüküm altına alındı.
Gerek son yapılan değişiklik ve gerekse Dernekler Mevzuatı ile ilgili tüm bilgilerin daha geniş anlatımı Dernekler Dairesi Başkanlığının 'dernekler.gov.tr' internet adresinde yer alıyor.
(ADN-Y)

11.02.2013 12:29:36 TSI

Editör: Wan Haber