Bursa Kent Konseyi'nin ev sahipliğinde Dernekler İl Müdürlüğü ve Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen "Dernekler ve vergi mevzuatı" konulu toplantıda konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, dernek kurmanın demokrasinin en temel şartlarından birisi olduğunu belirtti.
Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu'nda yapılan toplantıya, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Kent Konseyi Semih Pala, Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam ve çok sayıda dernek temsilcisi katıldı. Toplantıda konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, derneklerde çalışanların bir kar amacı gütmediğini, vatana hizmet anlayışıyla görev yaptığını söyledi. Türkiye'de insanların yıllarca derneklere üye olmaya çekindiğini belirten Harput, mevzuatın ağır şartlarının ve bürokratik engellerin insanları derneklerden soğuttuğunu ifade etti. Bazen derneklere takılan yaftaların, bir yerlere bağdaştırmanın insanları önemli görevlerden soğuttuğunu anlatan Harput, "Maalesef demokrasinin en önemli araçlarından birisi olan dernekler ülkemizde istediğimiz kadar gelişemedi. Dernekler, benim de İçişleri Bakanlığı Müsteşarı olduğum dönemde hükümetin sivilleşme politikaları istikametinde emniyet teşkilatından alınarak müstakil bir birim halinde bir il müdürlüğü olarak teşkilatlandı. Eskiden insanlar, dernek işlemlerini hallettirmek için emniyete ve jandarmaya giderken çekinirdi. İnsanlar evrak tanzim etmek için yada başka bir belge için oraya gitmeye ister istemez çekinebiliyorlardı. Oysa dernek kurma demokrasinin en temel şartlarından biridir. Bir ülkede özgürlük ve demokrasi varsa onun en önemli göstergelerinden birisi her türlü örgütlenmenin önünün açık olasıdır. Bu kapsamda sivil bir yönetim olarak Türkiye'de de Dernekler Daire Başkanlığı halinde yapılanma meydana geldi ve bu kurum bütün derneklerimizin ihtiyaç ve sorunlarına çare olabilmek için var gücü ile çalışmaya başladı" dedi.
Devletin millet için var olduğunu dile getiren Harput, bunun idraki içerisinde herkesin yarınlara el ele vererek çalışması gerektiğini ifade etti. İyi niyetle yola çıkan derneklerin bazen bilgisizlikten ötürü hatalar yaptığını ve bunun sonucunda da ceza aldığını belirten Harput, "Bu toplantı bu bakımdan çok önemlidir. Daha dikkatli olalım. Hepiniz istediğiniz zaman sorularınızı yetkililere sorun. Tereddütleriniz hakkında bilgi alın ve üzülmeyin. Siz üzülürseniz bizde üzülürüz" diye konuştu.
Daha sonra panele geçildi. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Başkanı Mustafa Sevim, derneklerle ilgili karşılaşılan sıkıntılar ve bundan sonraki yol haritası hakkında sunum yaptı. Dernekle ilgili yaptığı araştırmada iyi sonuçlara ulaştığını aktaran Sevim, "Türkiye'de şu anda 93 bin 494 adet faal dernek var. Bunların 18 bin 713'ü İstanbul'da, 8 bin 963 Ankara, 5 bin 162 İzmir'dir. Bursa'da ise 3 bin 731 dernekle dördüncü sırada bulunuyor. Bu durum küçümsenemez. Bu sayı Bursa'nın bu konuya verdiği önemi de göstermektedir. Kamuya yararlı derneklerin önemine dikkat çeken Sevim, bu tür derneklerin kurumlar vergisinden muaf tutulduğunu hatırlattı. Mevzuat hakkında katılımcılara detaylı bilgi veren Sevim, panelin ikinci bölümünde dernek yöneticilerinin yönetmelik hakkındaki sorularını cevaplandırdı.
(MŞ)

22.12.2012 18:16:54 TSI

Editör: Wan Haber