Vanlı depremzedelerin 21 gün önce başladıkları açlık grevi beş gündür ölüm orucu olarak sürüyor.

Süresiz olarak ölüm orucunda olan 11 kişiden üçü bugün hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılanlar acil müdahaleyi kabul etmeyerek ölüm orucunu sürdürüyorlar.

bianet’in görüştüğü HDP Van il yöneticisi, insan hakları savunucusu Cevahir Yiğit Böke“halk hareketi olarak yansıdığı için ölüm orucu tutanlar konuyla ilgili herhangi bir teknik bilgiye sahip değiller. Hiçbir şey tüketmeden, hiçbir vitamin almadan ölüm orucunu sürdürüyorlar” dedi.

Böke açlık grevi ölüm orucuna dönüştüğünden beri yetkililerin kayıtsızlığının devam ettiğini belirtti. Oruçtakilerin temel hakları barınma dışında bir talepleri olmadığını da ekledi.

“Bu insanlar sosyal konut istiyorlar. 1+1 sosyal konut projesi çıkarılmıştı, TOKİ’nin bir projesi, bunu istiyorlar.

“Bunun dışında herhangi bir talepleri yok. Valiliğin sunmuş olduğu öneri sadece altı aylık kira bedelini karşılamaktan ibaret. Bu da barınma talebini karşılamıyor.

“Alternatif olarak iş imkanlarının sunulmasını istiyorlar. Bu da karşılanmıyor.”

“Mağduriyet çığlığı”

Depremzedeler ise bugün ölüm orucuna ilişkin bir basın açıklaması yaptı. BDP ve HDK’nın da destek verdiği açıklamayı depremzedeler adına Ali Ahi okudu.

Konteyner kentte bulunan depremzedelerin daha önce gecekondularda yaşadığını, depremden sonra işsizliğin arttığını, kiraların tavan yaptığını belirten Ahi, bu sorunlarla birlikte yaşam şartlarının daha da zorlaştığını söyledi. Aile içi geçimsizlikler ve psikolojik sorunların ortaya çıktığını anlattı.

Yetkililerden depremzedelerin taleplerini duymasını isteyen Ahi, ölüm orucunu " bir avuç insanın mağduriyet çığlığı” olarak niteledi.

BDP’den destek

BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar, BDP yöneticilerinden dört kişinin depremzedelere destek vermek amacıyla akşam saatlerinden itibaren açlık grevine gireceklerini söyledi.

Yaşar kalıcı bir çözüm gerçekleşene kadar depremzedelere ve greve verdikleri desteği sürdüreceklerini belirtti.

Ne olmuştu?

Van'daki dört konteynır kentten biri olan Anadolu Konteynır Kenti'ndeki elektrik Van Valiliği ve AFAD tarafından kesilince depremzedeler zor yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve yeni bir barınma olanağının sağlanması için 27 Ağustos’ta açlık grevine başlamıştı.

Grev beş gün önce 11 kişinin katılımıyla ölüm orucuna dönüştü. Bianet

Editör: Wan Haber