Depreminin ardından Van Erciş'te kurulan Alkanat konteynırı boşlatılmak isteniyor.

30 Kasım'da konteynır polis zoruyla boşaltılmak istenmiş gelen tepkiler üzerine depremzedelere bir hafta mühlet verilmişti.

Bu sabah saatlerinde konteynırın telleri belediye ekiplerince söküldü, polisler uzun süre konteynırın etrafında bekledi. Ara sıra kontorole gelip gidiyorlar.

Konteynırda zaten üç aydır elektrik kesik, ardından sular da kesildi, depremzedeler kendi olanaklarıyla sularını karşılıyor.
 

"Başbakan sözünde durmuyor"

Konteynırda yaşayan Ercan Gün, "Başbakan sözünü tutmazsa ben sesimi kime duyuracağım" diyerek tepki gösterdi.

"Polisler sabahtan beri sanki pusuda yatmış gibi beklediler. Geçen seferki polis baskınında hakaret edip silah zoruyla bizi çıkartmak istediler. Burada 40 aile var. Hepsi en az 3 çocuklu, 9 çocuğu olan da var.

"Elektrikler sular kesik. Şu an çok soğuk, titreyerek konuşuyorum. Bütün çocuklar hasta zaten. Geceleri baskına karşı 6'şar kişilik nöbet tutuyoruz

"Şaşırdık kaldık ne yapacağımızı bilmiyoruz. Nereye gideceğiz? Erciş'te ev yıkıldı. 'Gidin' diyor kaymakam, 'size para vereceğiz, kirada kalın'. Erciş deprem gördü, sağlam bina yok ki. Başbakan verdiği sözde dursun. 'Kiracılara kura çekilerek ev vereceğiz' dedi. Niye sözünde durmuyor. Başbakan sözünü tutmazsa, ben sesimi kime duyuracağım."
 

"Polis korkusuyla bekliyoruz"

Orhan Gün ise kaç gündür polis tehdidiyle korku içinde beklediklerini belirtiyor.

"Polis müdahale etse biz çoluk çocuk nasıl karşı koyacağız. Psikolojimiz bozuldu. Korku içinde bekliyoruz. Bu nasıl kardeşlik, nasıl insanlık. Kardeş, kardeşini sokağa atar mı?

"Bize bedava ev verilsin demiyoruz. Herkes durumuna göre ödeme yapsın. TOKİ evlerinden hala boş daireler var. Ama bizi yerleştirmiyorlar. Biz de insanız, mağdur olduğumuzu anlamaları için ille mülteci mi olmamız gerekiyor."

"Başbakanla görüştürmediler"

MazlumDer Van Şube Başkanı Yakup Aslan, konuyla ilgili Başbakanla görüşmelerinin engellendiğini belirterek tepki gösterdi.

"Başbakan'ın sivil toplum örgütleri ile olan toplantısına Van depremzedelerin sorunlarını dile getirecek kişiler çağrılmadı. Bilerek bu engellendi. STÖ'lerin yerel yönetimlerle görüşmeleri aylardan beri devam ediyor. Van Belediyesi bu konuda çok yardımcı oldu. Ancak Beşir Atalay, konteynırların artık boşaltılacağını söyledi.

"Acil çözüm olarak ya konteynırlara elektrik verilmeli ya da kira yardımı ile evlere yerleştirilmeliler. Kalıcı çözüm olarak da durumu kötü olanlara ev verilmeli. Konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşmeleri hala devam ediyor."

Van merkez ve Erciş'te  Anadolu, Tahirpaşa, Kayaçelebi ve Alkanat isminde dört konteynır kentte 200'ün üzerinde kişi yaşıyor. Van Valisi Aydın Nezih Doğan, daha önce yaptığı açıklamada, ailelere kira yardımı vereceklerini ancak devletin konut yapsa dahi konteynırda yaşayanlara sıra gelmeyeceğini söylemişti. (Bianet)

Editör: Wan Haber