Van'ın Erciş ilçesinde yaşanan depremin ardından konteynırlarda yaşamak zorunda kalan ve depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sorunlarına çözüm bulunmayan depremzedeler Erciş'te AFAD'ın yaptığı kura çekiminden sonra başlattıkları eylemin 28. günündeler. Seslerinin duyulmadığını belirten depremzedeler, "Canımız pahasına da olsa bu günden sonra eylemlerimizi sertleştireceğiz" dedi.

23 Ekim 2011 tarihinde Van'ın Erciş ilçesinde meydana gelen depremin ardından kiracı depremzedeler için yapılacağı belirtilen konutların 24 Haziran 2011 tarihinde AFAD tarafından yapılan çekilişin ardından yapılan kuralarda usulsüzlük olduğu gerekçesi ile sokaklara dökülen depremzedeler, eylemlerinin 28. günündeler. Kışla ve Alkanat mahallerinde bulunan konteynırların önünde ateş yakarak eylemlerini sürdüren depremzedeler, yetkililerin sorunlarının çözümüne ya da çözümsüzlüğüne yönelik en ufak bir açıklama yapamadıklarını belirterek, yaşadıkları duruma isyan etti. Depremzedeler, "Bizler böyle sefalet içerisindeyken 'Ben Müslüman'ım' deyip geçinen iktidar partisi vekillerimiz göbek kaşıyıp ramazan sefası sürerken, bizler insanlık dışı yaşam koşulları ile mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı. Pazartesi gününden itibaren eylemelerini sertleştireceklerini ifade eden depremzedeler, "Fakir ve yoksul olduğumuz için bize zaten yaşam hakkı tanınmıyor. Bizlerde bize iyi bir yaşam hakkı tanınıncaya kadar canımız pahasına olsa da sesimizi duyurana kadar eylemlerimizi sertleştireceğiz" dedi. 

28 gündür çoluk çocuk sokaklarda olduklarını dile getiren Figan Coşkunüzer isimli depremzede, yetkililerin hiçbir şekilde kendilerine açıklama yapmadıklarını ifade ederek, "Burda yapılan kuralarda ne kadar haklı olduğumuzu açığa çıkarıyor" dedi. Coşkunüzer, Ramazan ayında zor şartlarda yaşadıklarını ifade ederek, Erciş Belediyesi'nin ise kendilerini yıldırmak amacı ile çoğu zaman sularını kestiğini iddia etti.

'Yetkililerin bize açıklama yapacak yüzü yok mu?'

Depremzedelerden Orhan Gün ise şu anda Erciş'te bin 100 adet konut olduğunu ve bu konutların güvenlik güçlerine ayrıldığını belirterek, "Burada mağdur olan biziz, güvenlik güçleri değil. Onlar bugün var yarın yoklar, neden burada bize İsrail'in, Filistin'e uyguladığı uygulamalar yapılıyor. Bizler insan değil miyiz? Bu ülkenin vatandaşı değilsek söyleyin bilelim" dedi. Eylemlerinin 28. gününde hiçbir yetkilinin henüz kendilerine açıklama yapmadığını dile getiren Gün, "Yaşanan haksızlığı gündeme getirdikten sonra hiçbir yetkili henüz çıkıp bir açıklama yapma gereği görmedi. Bu yetkililerin bize açıklama yapacak yüzleri yok mu? Sorunlarımız çözülmeyene kadar eylemlerimiz durmayacak, gerekirse Ankara'ya kadar yürüyeceğiz" dedi. DİHA

Editör: Wan Haber