""

Van'da meydana gelen iki büyük depremin ardından konteynerlerde mağdur olan yurttaşlar sorunlarını iletmek için Erciş Kaymakamlığı önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Geçtiğimiz Pazartesi günü kiracılar için Erciş Kapalı Spor Salonu'nda yapılan konut çekilişinin ardından çekilişin taraflı yapıldığını söyleyen depremzedeler, 5 gündür geceli gündüzlü başlattıkları eylemi Erciş Kaymakamlığı önünde oturma eylemi ile sürdürdü. "Başbakan sözünü yerine getir", "Halk burada kaymakam nerede", "Haksızlık diz boyu kaymakam nerede" sloganlarının atıldığı eyleme, kadınların çocukları ile hasta yurttaşların ise sağlık raporları ile gelmesi dikkat çekti.

'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız, mülteci değiliz'

TOKİ'de konut edinen insanların satılığa ve kiraya çıkardığı ilanların bir pankart üzerine yapıştırıldığı eylemde depremzedeler adına konuşan Orhan Gün, "TOKİ'den torpille konut alan kişilerin ihtiyacı olmadığı için satılığa ve kiraya çıkarmışlar. Biz ise iki yıldır evimiz olmadığı için konteynerlerde yaşıyoruz" dedi. Eylemde nüfus cüzdanlarını çıkaran depremzedeler, "Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız, mülteci değiliz" dedi. Gün, yetkilileri göreve çağırarak, "Gelin maddi durumumuzu inceleyin. Gerçekten ev alacak ya da yapacak durumumuz varsa, mal varlığımızı devlete hibe edeceğiz ve hiç bir şey talep etmeyeceğiz" dedi. Depremden önce ev kiralarının bütçelerine uygun olduğunu ifade eden Gün, depremden sonra kiraların arttığını ve dar gelirli hiç kimsenin ev kiralama durumunun olmadığını dile getirdi.


""

'Başbakan 3 çocuk dedi bir çocuğa bile bakamıyorum'

Başbakan Erdoğan'ın yaşanan depremin ardından verdiği hiç bir sözü yerine getirmediğini vurgulayan Sema Çelik isimli yurttaş ise 3 aylık kızı Elif'in kalp hastası olduğunu ve doktorların hijyenik ortamda yaşaması gerektiğini söylediğini belirterek, "Sayın Başbakan '3 çocuk yapın' dedi. Ben de Başbakan'ın verdiği vaatlere güvenerek 3 çocuk yaptım. Üçüncü çocuğum kalp hastası ve bakamıyorum. Evim yok, imkanım yok, bir umudumuz vardı onu da Başbakan'ın yandaşları aldı. Madem bize bu yapılacaktı, madem Başbakan bizi yüz üstü bırakacaktı, neden ille de üç çocuk istedi bizden. Konteynerler mikrop yuvası gibi. Lağımlar patlamış yaşanılmayacak durumda. Yaşam alanlarımız fare ve böceklerle dolu. Kızım Elif'e bir şey olursa, bunun sorumlusu Başbakan'ın sorumsuzluğu olacaktır. Buradan herkes beni duysun" dedi.

""

'Sorunlarımız çözülene kadar eylemimiz devam edecek' 

Günlerdir sorunlarına dikkat çekmek amacıyla eylem gerçekleştirdiklerini ifade eden depremzedeler, yetkililerin hem yaşanan depremde yaşadıkları sorunları hem de konteynerlerdeki sorunlarını görmemezlikten geldiğini söyledi. Yurttaşlar, bu akşam Kışla Mahallesi'nde bulunan Kışla Konteyner Kent'te eylemlerine devam edeceklerini belirtti. DİHA

Editör: Wan Haber