Birinci derece deprem kuşağındaki Kütahya Simav, son 5 yılda Rihter ölçeğine göre en küçüğü 5.0, en büyüğü 5.9 olmak üzere üç büyük depremle sarsıldı.
Sarsıntılar sonrasında bölgede yapılan hasar tespit çalışmalarında 364'ü ilçe merkezinde olmak üzere 21 belde ve 69 köyde Bin 414 binada ağır, Bin 520 binada orta, 6 bin 676 binada az hasar tespiti yapıldı.
Yaraları sarmak üzere harekete geçen devlet, TOKİ vasıtasıyla ilçenin Muradınlar Mahallesinde 6 ay gibi kısa sürede inşa ettiği 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı 928 kalıcı konuta mağdur vatandaşları yerleştirmek, bu konutlarından yararlanamayan vatandaşlara da kira yardımı yapmak suretiyle gözyaşlarını dindirdi.
Deprem mağduru bir kısım vatandaş bu konutlardan yararlanırken özellikle Simav ilçe merkezinde yaşayan bir kısım hak sahibi vatandaş devletin kendilerine bir gün TOKİ şartlarında faizsiz kredi desteği sağlayacağı umuduyla beklemeyi sürdürdü.
İki yıla yakın bir süredir Ankara'dan gelecek müjdeli haberin bir türlü çıkmadığını gören vatandaşlar haklı taleplerinin Başbakana ulaşmadığına inanıyor.
Bu hususta kimseyi suçlamadıklarını dile getiren Simavlılar, "Başbakanımızın bizim durumumuzdan haberi olsaydı bu güne kadar bize devletin şefkatli elini uzatırdı. Biz şimdi Türkiye'nin yanı sıra tüm dünyadaki garibanlara yardım elini uzatan Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan sesimizi duymasını ve bize kendi arsalarımızın bulunduğu yerlere evlerimizi yapmak üzere faizsiz konut kredisi desteği sağlamasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Simavlı depremzede 82 yaşındaki Naim Tavoğlu, "Gariban dostu Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sesimizi duyup bize yardım eli uzatacağına yürekten inanıyoruz. Çünkü bizim Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bırakın Türkiye'yi tüm dünyada garibanların dostu oldu. Onun sayesinde bize TOKİ şartlarında faizsiz konut kredisi desteği sağlayacağına ve özlemini çektiğimiz sıcak yuvalarımıza tekrar kavuşacağımıza yürekten inanıyor ve bekliyoruz" dedi.
Emekli eğitimci Cihat Pala, "Devlet kendi arsasında evini yapmak isteyen vatandaşlara TOKİ şartlarında faizsiz kredi desteği sağlarsa iyi olur. Mağdurların acıları diner. Simav boş arsalardan kaynaklanan çirkin görüntüden de kurtulmuş olur" şeklinde konuştu.
Depremin en yoğun yaşandığı Simav'a bağlı Hisarardı Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Acaroğlu, "Mahallemizde çok sayıda bina depremde hasar gördü. Bunlardan 284'ü belediyemiz tarafından hiçbir ücret talep edilmeden ve hak sahipleri mağdur edilmeden iş makinelerinin yardımıyla yıkıldıktan sonra enkazları da kaldırıldı. Bir kısmı da bekliyor. Bir zamanlar ilçenin en modern yerleşim birimi olarak övündüğümüz Hisarardı Mahallemiz şimdiki görüntüsüyle bir ağızdaki çürük dişleri andırıyor. Devlet kendi arsasına evini yapmak isteyen vatandaşlara faizsiz kredi desteği sağlamış olsa bu boş araziler şimdi binalarla dolup taşacak ve eski günlerine dönmüş olacaktı. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşlarımızın bu sesini duyacağına ve onlara yardım elini uzatacağına hep birlikte inanıyoruz" diye konuştu.
Depremzede 79 yaşındaki Muazzez Tavoğlu, "TOKİ konutları bize pahalı geldiği için biz kendi arsamıza yeniden evimizi yapmak istiyoruz. Ancak kısıtlı bütçemiz buna yetmiyor. Başbakanımız sen garibanın halinden anlarsın. Bize yardım elini uzatacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
(MY-EFE)

04.02.2013 14:38:11 TSI

Editör: Wan Haber