Çanakkale'de yaşayan İTÜ Amatör Deprem Tahmin Ligi 1'ncisi Erdinç Uslan, dün meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremi 4 gün önceden tahmin etti. Tahminini sosyal paylaşım sitesine de yazan Uslan, "Gökyüzündeki değişimler, hayvanların hareketleri ve istatistiklere, diğer parametreleri de ekleyince, depremi önceden tahmin etmek mümkün" dedi.
Yakın zamanda meydana gelen Van ve Kıbrıs depremlerini de önceden tahmin eden, İTÜ Amatör Deprem Tahmin Liginin birincisi Erdinç Uslan, Çanakkale depremini de önceden tahmin etti. BU tahminini 4 gün önce, sosyal paylaşım sitesine yazan Uslan, "4 gün öncesinden bir tahminimiz var bu depremle ilgili. Gece açık havalarda, gökyüzüne baktığınızda, eğer yıldızları her zamankinden daha yakın ve daha parlak görüyorsanız, bunun sebebi radon gazı olabilir. Deprem öncesinde yer kabuğundan dışarıya radon gazı çıkışı olur. Bu radon gazı, atmosferde bir takım görsel kırılmalara yol açabilir. Bunun sonucunda siz yıldızları daha parlak, daha yakın görebilirsiniz. Bunun yanı sıra, bunu destekleyen başka etkenler de olması lazım. Mesela bölgenin depremselliğini incelediğinizde, küçük küçük depremler olmaya başlamışsa o bölgede, hayvanlarda huzursuzluk varsa, ki vardı bu deprem öncesinde. Karıncaların hareketlerinde değişiklikler oldu. Cuma-Cumartesi geceleri köpeklerin hareketlerinde anormal aktiviteler gördük. Tüm bunlara baktığımızda, biz dedik ki bu bölgede bir deprem hareketliliği var. Bir deprem geliyor. Bunu hissettik, bunu görebildik. Hatta ben, uzun zamandır bu tür deprem tahminlerimi kamuoyuyla paylaşmıyordum. 4 gün öncesinden Facebook'taki duvarımda bunu arkadaşlarımla paylaştım. 'Deprem olacak' desem büyük bir panik yaşanacağından, 'Gökyüzü çok parlak, köpekler huzursuz. Deprem mi olacak?' gibi bir soruyla bitirdim bunu" dedi.
Depremi önceden kesin olarak tahmin etmek için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Uslan, "Çanakkale bölgesinde, bu işlere meraklı olan bir insan, yılda bir kere deprem olacak derse bu depremi tahmin edebilir. Ama bunu birkaç saat veya birkaç gün öncesinde görebilmek ve duyurabilmek bence sadece Çanakkale için değil ülke için de çok önemli katkı sağlayabilir. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. İnşallah önümüzdeki dönemde de insanların deprem tahminleri konusunda ilerlediği yol, bu işi saatler hatta günler öncesinde bilebilir ve kayıplar yaşanmasının önüne geçebiliriz" diye konuştu.
Daha öncesinde, Van depremini de önceden tahmin ettiklerini hatırlatan Uslan şunları söyledi: "Van depreminden birkaç gün öncesinde Van gölü çevresinde bir deprem gerçekleşeceğini düşündük ve bunu tahmin ettik. Bunun için çeşitli şartlar var. Bunlardan en önemlisi meteorolojik veriler. Akabinde ay hareketlerini inceliyoruz. Ama bir yöntem, yüzde yüz başarı gösteren bir performans var mı? Bun insanlığın kabul edeceği düzeye getirmek için çok çalışmak lazım. Biz bir şey keşfetmedik. Ama bazı zamanlarda doğanın bize vermiş olduğu sinyallerle bizim yapmış olduğumuz araştırmaları birleştirip, istatistiklerin ışığında incelediğimizde, burada olabilecek bir depremi önceden görebilme şansına sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Ama yüzde yüz geliştirilmiş bir yöntemimiz, hiç kimsenin olmadığı gibi bizim de yok."
(CA-GD-Y)

09.01.2013 13:31:05 TSI

Editör: Wan Haber