Balıkesir ve İstanbul'daki depremleri tahmin eden Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD), Tekirdağ istasyonlarındaki hareketlilikleri değerlendirerek Ege Denizi'ndeki depremi 23 gün önceden tahmin etmeyi başardıklarını açıkladı.
Balıkesir'in Manyas ilçesinde temmuz ayında meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremi 10 gün öncesinden, 19 Ekim günü İstanbul Büyükçekmece'de meydana gelen 3,8 büyüklüğündeki yer sarsıntısını 6 gün önce tahmin ederek dikkat çeken DOHAD, dün Ege Denizi'ndeki depremde de aynı başarıyı sergiledi. Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları ile dün Ege Denizi'nde meydana gelen depremi 23 gün önce tahmin eden DOHAD, 15 Aralık 2012'de Tekirdağ'daki istasyonlardaki hareketlilikleri inceleyerek 6 büyüklüğüne yakın bir depremin olacağını açıkladı. Raporda, "Değerlendirmede projede kullanılan istasyonların özelikle Tekirdağ bölümündeki kısmı yaklaşan 6,2 büyüklüğündeki deprem öncesi baskı altındaki kayaçların elektrik alan yükündeki artışı açıkça görülmektedir. Deprem odağına en yakın istasyon 232 kilometre ile Tekirdağ merkez istasyonudur" açıklamalarına yer verildi.

"MARMARA'DA KORKULACAK BİR DURUM YOK"
Ege Denizi'ndeki depremi günler öncesinden tahmin ettiklerini ifade eden DOHAD Başkanı Fuat Agalday, "Marmara Bölgesi'nde bir deprem tehlikesi gözükmüyor. Şu anda elimizdeki veriler normal. Zaten biz bilgilerimizi paylaşarak insanların daha erken tedbir almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız deprem tahminlerinde yanılmadık. Raporumuzda Ege'de bir deprem beklentimiz söz konusuydu. Şu anda korkulacak bir durum söz konusu değil. Bursa'da da yakın zamanda deprem beklemiyoruz" dedi.
Agalday, Bursa'nın Nilüfer ilçesi dahil olmak üzere Marmara ve Ege Bölgesi'ne yerleştirdikleri toplam 18 izleme istasyonu ile yer hareketlerini yakından izlediklerini söyledi.
(YS-GS-Y)

09.01.2013 13:29:56 TSI

Editör: Wan Haber