Büyükşehir Belediyesi, daha yaşanabilir ve modern bir Van için her alanda örnek çalışmalar yapıyor.

Bu kapsamda Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan ve 2 gün süren “Deprem ve Kentsel Dönüşüm Çalıştayı” sona erdi. Van’ın depremselliği, jeolojik durumu, zemin incelemesi, mikro bölgeleme, Türkiye’de ve Van’da mevcut yapıların durumu ve bundan sonraki süreçte yapılaşma ile ilgili yapılması gerekenler, kentsel dönüşüm sürecinin gerekliliği ve kentsel dönüşüm stratejik planı ile Van’daki yapı stoku konularının detaylı olarak irdelendiği çalıştayın sonuç bildirgesi, bir kaç gün içinde açıklanacak.

Açıklanacak sonuç bildirgesi, büyükşehirin kentsel dönüşüm başta olmak üzere birçok konuda yeni yol haritasını belirleyecek.

Çalıştayın ilk gününde yapılan birinci oturumda Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen Van’ın depremselliği ve jeolojik durumu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Yüksek Mühendis Mahmut Baş ise zemin incelemesi ve mikro bölgeleme hakkında bilgi verdi.

Öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturumda da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Alper İlki Türkiye’de mevcut yapıların durumu ve bundan sonra yapılması gerekenler konusunu anlattı. Daha sonra katılımcılardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen kentsel dönüşüm sürecinin gerekliliği ve kentsel dönüşüm stratejik planı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar ise Van’daki yapı stoku hakkında konuştu.

Çalıştay, ikinci günde gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısı ve plaket töreni ile sona erdi. Katılımcılar plaketlerini Van Milletvekili Beşir Atalay, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda’nın elinden aldı.

Çalıştay sonunda Van Büyükşehir Belediyesinin deniz otobüsleriyle Akdamar Adası gezisi yapan konuklar, daha sonra kendileri için verilen yemeğe katıldı.(iha)

Editör: Wan Haber