Van’ın Selimbey Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Koç, ilde meydana gelen depremin kitabını yazdı. Deprem sonrasında yaşadığı psikolojik durumu günlük haline getirdiğini, daha sonra bir hocasının tavsiyesi üzerine bunu kitap halinde getirdiğini ifade eden Koç, “Depremi yaşadıktan iki ay sonra çadır hayatımız başladı. Kaldığımız yazlık çadırlarda üşüyorduk. Daha sonra eve girdiğimde önüme sadece bir defter ile bir kalem çıktı. O defter ve kalemle ders çalışamıyordum. Çünkü bir türlü deprem psikolojisini üstümden atamıyordum. Bende bunu bir günlük şeklinde yazmaya başladım. Bu şekilde rahatlıyor, içimdeki sıkıntı da azalıyordu. Bunu günlük şeklinde devam ettirdim. Yazdığım bu günlüğü derste bir hocam gördü. Merak etti. Bir sayfasını okuduktan sonra daha çok merak etmeye başladı. Okuduktan sonra bana ‘Sen başarabilirsin, yazabilirsin’ dedi. O günden sonra kitabımı hocamla birlikte yazmaya başladım. 6 ay boyunca il dışında kaldım. Bu süre içerisinde memleket özlemi olsun, psikolojik durum olsun bunun baskısı altındaydım. Van’a dönünce yazdığım ‘Gölkent’te Uyanış’ adlı kitabımı yayınlamak istedim. Çeşitli yerlere başvurdum. Ancak bir netice elde edemedim” dedi.


Van’ın bir göl şehri olması nedeniyle böyle bir başlık kullandığını dile getiren Koç, “Van’ı bir gölkent olarak hayal ettim. Deprem sonrasını ise uyanış olarak tasarladım. Gölkent’te Uynaış, ildeki depremden sonra uyanmaya yönelik bir başlıktır” ifadelerini kullandı.


Kitabın 180 sayfadan oluştuğunu dile getiren Koç, “180 sayfadan oluşan kitabımda, depremin ardından Van halkının psikolojik durumu, çektiği psikolojik baskılar, duygusallıklar, acılar var. Bunun yanında depremde can kaybı olan ailelerin görüşleri var. Annesi ölen çocuklar, çocuğu ölen annelerin görüşlerini de okuyuculara aktardım. Amacım Van halkının yaşadığı psikolojik durumu, tüm Türkiye’nin hatta belki dünyanın bilinmesini istiyorum. Çünkü bu kolay bir şey değildir” şeklinde konuştu.
Maddi imkansızlıklar nedeniyle kitabını yayınlayamadığını belirten Koç, “Maddi durumumdan dolayı kitabımı yayınlayamıyorum. Yetkililerden, büyüklerimizden ve sanatseverlerden bu kitabımı yayınlamak için bana destek olmalarını, kitabıma sponsor olmalarını istiyorum” dedi.

Editör: Wan Haber