Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Sekreteri Mehmet Albar ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kocaman, Denizli Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'ni (DENGÖÇDER) ziyaret etti
Soydaşların haklarını korumak ve bekleyen sorunları çözme gayreti içinde olduklarını belirten Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Sekreteri Mehmet Albar, son yıllarda daha sık bir araya gelindiğini söyledi. Bulgaristan'a gidip gelebilmeler için kolaylık sağlanması yolunda İçişleri Bakanlığı'na yaptıkları müracaatın olumlu karşılandığını belirten Mehmet Albar, "Kosova, Makedonya ve Bulgaristan'da yapılan seçimlerde önemli girişim ve organizasyonlar oldu. Balkan ülkelerinden getirilen yüzlerce öğrencinin çeşitli illerimizde mesleki eğitim görmeleri sağlandı. Batı Trakya Türkleri azınlığı 'Türkçe Eğitim' kitabının hazırlanması çalışmaları için kurulan komisyon çalışmalarını bitirmiş ve sonuç Yunanistan makamlarına gönderilmiştir. Onaydan sonra 2 toplumu geren ders kitapları tarihe karışmış olacaktır" dedi.
Bu kararın Batı Trakya Türklerinin kimliğinin kabulünü sağladığını belirten Albar, "Atina Üniversitesi'nde 180 Türkoloji öğrencisinin bulunduğunun öğrenilmesi üzerine Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ile ortaklaşa iki haftalık eğitim ve kültür programı hazırlanmış ve Edirne'de uygulanmıştır. Gelen bu öğrencilere İstanbul ve Çanakkale gezileri de tertiplenmiştir. Bu program bilimsel yaklaşma, Türk tarihini, dilini, kültürünü, Türk ve Yunan halklarının ortak değerlerinin tam ve doğru öğrenilmesini amaçlamıştır" ifadelerini kullandı.
Denizli Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Çalışkan da konfederasyonun çalışmalarını yakından takip ettiklerini, ziyaretten büyük memnuniyet duyduklarını belirterek derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
(EV-SK-Y)

19.02.2013 15:01:00 TSI

Editör: Wan Haber