Denizli'de, dernek lokallerinin içkili yer bölgesi ilan edilen tabakhaneye taşınması kararıyla başlayan ve yargıya taşınan süreçle ilgili tartışmalar sürüyor.
Denizli Vali Yardımcısı Mehmet Çınar imzasıyla alkollü içki satışı bulunan 10 dernek lokaline gönderilen tebligata göre, lokallerin mahkeme kararları çerçevesinde alkollü içki satışı ve servisi yapamayacağı belirtildi.
Denizli'de, Delikliçınar Meydanı yakınlarında bulunan Edebiyat Dostları Derneği Lokali işletmecisi Süleyman Zencir, bu sürecin yıllardır devam ettiğini söyledi. Derneklerin içki satma ruhsatının yasaklanması için bir mücadele içinde olunduğunu belirten Süleyman Zencir, "Bu konuda önce bizlere tabakhane bölgesi gösterildi. Ancak o bölgenin insan sağlığına zararlı ve o bölgeye derneklerin gidemeyeceği kararı olmasına rağmen kırmızı nokta dediğimiz, içkili yerlerin bir bölgeye toplanması güdülmeye başlandı. İnsanlar bu tip yerlerde sosyalleşerek ortak bir şeyler üretiyor. İnsanların en doğal hakkı olan yaşam hakkına bir saldırıdır. İnsanların ne yiyip içeceğine siyasal iktidarlar karar vermemeli" dedi. İçkili ruhsatın iptal edilip yerine kafe ruhsatının yollanmasını eleştiren Zencir, şöyle konuştu: "Bu uygulama saçmadır. Biz sonuna kadar hukuksal hakkımızı arayacağız. Hiçbir zaman kaybedilmiş bir hak yoktur. Neden Denizli'de içkiyi istediğin noktada içemiyorsun da Antalya'da İstanbul'da içiyorsun? Birçok ilde isteyen istediği yerde içiyor. Ancak, Denizli'de farelerin dolaştığı, köhne yerlere bizleri göndermeye çalışıyorlar. Bu anlayışı şiddetle protesto ediyorum. Son noktaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. İstediğimiz yerde içkimizi içmeye devam edeceğiz."
Bir diğer işletmeci Taçev Derneği'nin işletmecisi Cevahir Rüzgar da yaşanan olaylara tepki gösterdi. Bu sürecin 8 yıl önce başladığını ifade eden Rüzgar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizi şehrin merkezinden alıp tabakhane bölgesine göndermek istiyorlar. Biz şu anki mekanımızda kalmak istiyoruz. İçkili mekanları dışarı taşımak istiyorlar. Hukuki olarak da süreç devam ediyor. Ancak yeniden dernek lokallerinde alkol satılamayacağıyla ilgili yazı göndermeye başladılar. Biz kapatılmasını istemiyoruz."
Denizli Valiliği'nden yapılan açıklamada dernek lokallerinde içki satışının mülki idare amirinin iznine bağlandığı belirtilerek şöyle denildi: "Şu an itibariyle ilimizdeki tüm dernek lokallerinde ilgili yönetmeliğe ve idare mahkemesinin kararına uygun şekilde içkili yer bölgesi hususu gözetilerek dernek lokallerine içkisiz lokal işletmesi verilmek suretiyle mevzuata uygunluk sağlanmıştır."
(EV-SK-HO-Y)

17.01.2013 17:22:37 TSI

Editör: Wan Haber