ZONGULDAK (İHA) Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Deniz Ticaret Odası Başkanı İşadamı İrfan Erdem, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına aday olduğunu açıklarken, Kdz. Ereğli menfaatleri noktasında çekilmeye hazır olduğunu söyledi.
Kdz. Ereğli'de 24 Şubat 2012 tarihinde yapılacak olan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı seçimlerinde başkanlığa aday olduğunu açıklayan Kdz. Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı işadamı İrfan Erdem, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
TSO'nun iyi yönetilmediğini belirten Erdem, Tersaneler, OSB ve Ereğli'nin kurtuluş reçetesini açıkladı.
Gülüç Büyük Anadolu Otel de düzenlediği basın toplantısında tüm adaylara da çağrıda bulunan Erdem, "TSO seçimleri tek liste ile yapılsın, Ereğli menfaatleri gözetilsin, biz çekilelim. Bu teklife açığız. Beni sevmeyebilirsiniz. Ereğli tarihinden adımı çıkaramazsınız. Yüzde 60 gençlerden, yüzde 15'i bayanlardan, oluşan bir liste ile seçime gidilsin, Ereğli menfaatleri her şeyin üstündedir. Ben hazırım, yeni bir oluşum yapılsın, kıymetli ağabeylerimiz, dostlarımız var" dedi.
Tersaneler, OSB ve Ereğli'nin kurtuluş reçetesini açıklayan Erdem, " Adapazarı'nda vagon fabrikası var, yetişmiş insan gücü var. Vagon fabrikasında Erdemir'de çelik konstrüksiyon işyerinin yönlenmesi lazım. Neden bulunmuyor. Refartuarında tersaneler yok. Bunu kim sağlayacak. TSO sağlayacak. İstihdamsa tersaneler ayağa kalkması lazım, OSB yatırımcı çekebiliriz. Nasıl istihdama yarat borcunu sat. Ücretsiz verelim 13 yıldır OSB boş, ücretsiz versek ne olur, yeni tesisler getirsek no olur, istihdama artırsak ne olur? Ücretsiz verelim. Devlete giderseniz Sanayi Bakanına anlatırsınız, zor değil" diye konuştu.
Kdz. Ereğli ekonomisinin son yıllarda sos verdiğini belirten Erdem, şöyle konuştu: "Son 4 yılda ilçe 17 bin güç vermişse Bin 400 iş yeri kapatmış ya da askıya almışsa bu Ticaret ve Sanayi Odasının başarısızlığıdır. Bizde ne var. Limanda var, OSB de var. Olmayan bir şey var, birlik ve beraberlik yok. Bu şehirde barış yok. Güçlü bir ekonomi olması mümkün değil, Kdz. Ereğli'nin ekonomik durumu gemicilikte tabir vardır; SOS veriyor. Kdz. Ereğli OSB 1994 yılında kurulmasına karar verilmiş, 1995 başlamış 2000'de hizmete girdi, 52 parselden meydana geliyor. Bu OSB'nin 19 tanesi dolabilmiş, OSB'nin dolması ve istihdamın artırılması çok ama çok önemli. Devlete OSB sebebiyle 35 Milyon TL'lik borçtan düşünülmesi devlet para istemiyor. Gelin yatırım yapın istihdama artırın bunu borcunuzdan düşeceğim. Bir kere OSB'nin yeri yanlış, OSB'nin tesis kuracak insanlarımız taş duvar yaparak geçiriyor. Alt yapı yapması gerekiyor. Mesela Düzce'de önemli atılımlar oldu. Düzce depremden geçti. Küllerden yeni bir düzce yaratıldı. Birlik ve beraberlik ile yatırıldı. Muhalefet ve iktidar bir araya geldi. Düzce için rakam vereceğim. 400 tane fabrika var. 62 bin sigortalı işçi var. Ereğli 17 bin kişi göç vermiş, 60 bin'e düşecek, bu gidişat devam ederse işimiz çok zor. Düzce'nin 1 Milyar dolar ihracatımız var. Soruyorum, Düzce'nin limanı var mı, Bizde ne var. Limanda var, OSB de var. Olmayan bir şey var, birlik ve beraberlik yok. Bu şehirde barış yok. Güçlü bir ekonomi olması mümkün değil, Her gün tersanelerin önünden geçiyorsunuz yüreğiniz sızlamıyor mu? O tersane sahiplerinin değil. Devletin, benim şu kadar tersanem var bu kadar gemi yapılıyor. Denizleri doldurarak milyon dolarları harcadılar. Devlet deniz verdi, devlet bunlara tapu da veremiyor, buna anayasa engeli var. Anayasa ile biz halk eğitim ile 3 bin kişiye klas sertifika verdik. Şimdi nerdeler, dünyanın her yerinde neden burada iş yok. Biz bu krizi iyi yönetemedik. Ereğli TSO ile ilgili değil, Biz başaramadık. Ereğli ekonomisi de kaybetti. Tersaneleri gemi söküm alanı yapalım, hurdaları Erdemir'e satalım. Kimse tersanelerin 4-5 yıldan önce hayata geçeceğine inanmasın, ekonomik veriler bunu gösteriyor. Söküm alanı yapabilirsek oradan çıkan malzemeyi Erdemir'e verirsek, tersane olarak önünü açarız. Sadece doğuda kepenk kapatılmaz, Batıda kapatılır. Gereğini yapmamız lazım yoksa bizi 3 Bin üyesi olan aileleri ile 10 bin kişi"
Kdz. Ereğli'nin menfaatleri noktasında çekilmeye hazır olduğunu kaydeden Erdem, "Tek liste yapılsın, Kdz. Ereğli menfaatleri gözetilsin biz çekilelim. Çekilelim, bu teklife açığız. Beni sevmeyebilirsiniz. Ereğli tarihinden adımı çıkaramazsınız. Yüzde 60 gençlerden, yüzde 15'i bayanlardan, Ereğli menfaatleri her şeyin üstündedir. Ben hazırım, yeni bir oluşum yapılsın, kıymetli ağabeylerimiz, dostlarımız var" dedi.
Erdemir ile ilişkilerin üst seviyede tutulması gerektiğine dikkat çeken Erdem,"En önemlisi Erdemir ile ilişkilerin üst sevide tutulması, TSO yönetim kurulu ve başkanı aynı şehirde randevu alıp görüşemiyorsa, egolarımızı yenemezsek kin ve nefretle silemezsek bir yere varamayız" diye konuştu.
(HH-SA)

27.01.2013 11:32:49 TSI

Editör: Wan Haber