Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı Avşa beldesinde yaz dönemlerinde su sıkıntısı çeken ada halkı denizden artılan su ile ihtiyaçlarını karşılanıyor.
Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar'ın 2003 yılında Kuveyt'te gördüğü deniz suyu arıtma tesisini su sıkıntısı çeken Avşa adasında hayata geçirmesiyle birlikte turizmi bitme noktasına gelen ada tekrar hayat buldu. Çağlar, turistik bir belde olan Avşa'nın kışın 3 bin olan nüfusunun yaz aylarında 100 bini geçtiğini, projenin 150 kilometre içme suyu şebekesiyle birlikte 20 milyon liraya mal olduğunu söyledi. Başkan Çağlar, tesisin günde yaklaşık 5 bin ton ton deniz suyunu arıtabilecek kapasitede olduğunu belirterek, "Şu anda Avşa adas'nın bütün su ihtiyacını karşılıyoruz, ancak ihtiyaç duyulması halinde yapılacak ilave çalışmalarla kapasiteyi günde 10 bin tona kadar çıkabiliriz. Adamıza kurduğumuz bu sistem sadece iki kişi tarafından idare edilebilirken, bilgisayar sistemi tarafından arıtılan suda 98 parametre değerlendiriliyor. Bunlardan bir tanesinin insan sağlığına uygun olmaması halinde sistem kendisini otomatik olarak kapatıyor" dedi.
Başkan Çağlar zaman zaman şehir içerisinden alınan numunelerin laboratuarlarda tahlil edildiğini belirterek, "İçme suyu olarak kullanılacak sularda arsenik azami 10 olabilirken bizim suyumuzdaki arsenik miktarı sıfırdır" diyerek, deniz suyundan elde edilen içme suyunun maliyetinin sanıldığı kadar yüksek olmadığını, 1 ton suyun maliyetinin 1 lira civarında olduğunu söyledi.
Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, Marmara Belediyeler Birliği tarafından birincilik ödülüne de layık görülen projenin belediyeler tarafından uygulamaya koyulabilecek bir proje olduğunu söyledi. Deniz suyu arıtma tesisinden elde edilen içme suyunun saf su ayarında olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Çağlar, "Bugün belediyeler tarafından şebekeye verilen suyun kaynağı akarsular. Bu akarsular zirai faaliyetlerde kullanılan kimyevi ilaçlar yüzünden kirlendi. Belediyeler bu suları detaylı bir arıtmaya tabi tutmuyor, dolayısıyla içilen sularda ilaç bulunma riski de vardır. Ama bu bizim adamızda söz konusu değil, halkımız bu suyu gönül rahatlığı ile kullanıyor. Ben özellikle su sıkıntısı çeken belediyelere bu uygulamayı tavsiye ediyorum. Gelip görebilir, kendi belde, ilçe ve köylerinde uygulayabilirler" dedi.
Ada sakinleri ise, suyu arıtma tesisi ile birlikte su sıkıntısının sona erdiğini belirterek, "Eskiden yıkanan çamaşırlarımız sarı ve krem rengi oluyordu. Şimdi kar beyazı gibi; suyumuzdan memnunuz" derken, ada esnafı da su arıtma tesisi sayesinde ada turizminin kurtulduğunu söyledi.
(TK-MŞ)

04.12.2012 16:55:27 TSI

Editör: Wan Haber