Düzce Özel Düzce Güneş Tıp Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Seçkin, güvenilir ve sağlıklı beslenmek için önce düzenli beslenmenin önemine dikkat çekti.
Öğün atlanmaması gerektiğini belirten Seçkin "Biz 6 öğüne kadar çıkıyoruz küçük ara öğünlerimiz oluyor. Genelde 2-3 saatte bir ufak araları yapmamız gerekiyor. Ana öğün kesin atlanmamalı. Genelde kilo problemi olanların çoğunluğunda sabah kahvaltısı yoktur. Öğlen yemeği ile başlarlar bunu takip eden kısmında da akşam yemeğini çok yerler. Tabi çok acıkıldığı için sabah kahvaltı atlandığı için akşam yemekten sonra sürekli bir atıştırma halinde geçiyor. Gün içinde çok dengeli beslenip 6 öğüne çıkılması gerekiyor ki o gece açlıklarını biraz daha durdurabilelim" diye konuştu.
Yemek yerken porsiyonların çok önemli olduğunu söyleyen Diyetisyen, "Ölçüyü ayarladıktan sonra her şeyi yiyebiliyorsunuz. İllaki et yiyeceğim zayıflayacağım, yada zayıflamam için sebze yemem gerekiyor diye bir şey yok. Meyvede yiyebilirsiniz, sütte içebilirsiniz, ekmekte yiyebilirsiniz. Ancak her şeyi ölçülü yemeniz gerekiyor. Porsiyon kontrolü yapıldıktan sonra zayıflamamak için hiçbir sebep kalmıyor" dedi.
İnsanların en çok ekmekten kaçtığını işaret eden Yasemin Seçkin "Ben ekmek yemezsem zayıflayacağım gibi bir konu var. Biz bunu açıkçası çok desteklemiyoruz. Çünkü ekmek insanları tok tutuyor. Kepekli, çavdar, tam buğday gibi koyu ekmek tok tutuyor. Ekmek yemiyorum diyenlerin çoğunda da şu vardır; tabak tabak pilav ya da, makarna yeniyordur. Şu bilinmiyor genelde ekmek yerine pilav, makarna yendiğinde ekmeği fazlasıyla tüketiyorsunuz zaten. Çünkü 2 yemek kaşığı pilav yediğinizde zaman 1 dilim ekmeğin eşdeğeridir" dedi.
Diyet sırasında bazı yanlışlıklar yapıldığına da değinen Yasemin Seçkin, "Ekmeği kızarttığınız zaman kalorisi düşüyor mu? limon yağları eritiyor mu? sabah aç karnına maydanoz suyu zayıflatıyor mu gibi sorularla sık sık karşılaşıyoruz. Örneğin sabahları maydanoz ya da lahana suları içerler. Maydanoz suyunu içebilirsiniz maydanoz çok iyi bir sebzedir ama maydanozu saatlerce kaynattığında içinde vitamin kalmıyor. Siz sadece suyu içmiş böbrekleri çalıştırmış oluyorsunuz. Bunlara dikkat etmek gerekiyor" şeklinde konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Seçkin, ayrıca zayıflamak için değil sağlık için günde mutlaka 2 litre suyun tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
(AY-Y)

15.02.2013 11:41:07 TSI

Editör: Wan Haber