Erdoğan, açıkladığı Demokratikleşme Paketi kapsamında seçim sisteminin değişebileceğini duyurdu. Buna göre ya mevcut sistem devam edecek, ya seçim barajı yüzde 5'e düşecek, ya da seçim barajı komple kalkacak.
 
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve toplumsal Araştırmalar Merkezi Müdürü ve Radikal yazarı Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, bu yılın başında Mevcut Sistem (MS) ve Sıfır Barajlı Daraltılmış Bölgeli Karma Sistem'ini (SBDBKS) karşılaştıran bir seçim simülasyonu hazırladı.
 
 
Prof. Gürsel, kendi hazırladığı simülasyon, 'sıfır barajı' baz alınarak hazırlanmış olsa dahi yüzde 5'lik baraja göre sonuçların çok da etkilenmeyeceğini belirtti.
 
KAZANAN BDP KAYBEDEN MHP
Gürsel, 'Benim projeksiyonumda zaten BDP'nin oy oranı yüzde 6 görünüyor. Dolayısıyla Başbakan'ın seçim sistemleri alternatifleri arasında sıraladığı Daraltılmış Bölge ve Yüzde 5 barajlı sisteme uygun bir yol izledim' dedi. Gürsel'in hazırladığı tabloya göre 29 vekili bulunan BDP'nin 33 vekille kazandığı, MHP'nin ise 61 vekilden 44'e düşerek en büyük kaybı yaşayan parti olduğu görülüyor. 
 
Öte yandan CHP 10, AK Parti ise 5 milletvekili kayba uğruyor.
Editör: Wan Haber