HDP Eş Başkanı Sabahat Tuncel, PKK üyeliğinden verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezasının Yargıtay’ca onanmasının ardından Ankara’dan İstanbul’a geldi. Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla saat 16.00’da İstanbul’a gelen Tuncel, Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yargının demokratik siyasetin önünde engel olduğunu savunan Tuncel, “Biz 2009 yılından bu güne kadar bu konuya dikkat çektik. Özellikle KCK adı altında yürütülen siyasi soykırım operasyonlarının bir siyasi operasyon olduğunu, demokratik siyasetin önünü kesmek istediğini ifade ettik. Yargıtay’ın bu kararı bunun devamıdır. Özgün bir durum yoktur. Tam da Türkiye’de gerçekten demokratik siyasete ihtiyaç olduğu, özellikle Kürt sorunu çözümü konusunda toplumsal bir beklenti olduğu dönemde cezaevindeki milletvekili arkadaşlarımızın çıkması beklenirken tersi bir karar Yargıtay’da hızlandırılarak bizim dosyamızın öne alınıp onaylanması bir siyasi mesajdır” dedi.


“Yargı siyaseten işine yapmıştır” diyen Tuncel, “Demokratik ülkelerde yargı siyasete karışmaz ama bizim ülkemizde yazık ki siyaset yargı eliyle yapılıyor. Bu güne kadar AK Parti iktidarı buna zemin sundu. Bu günde aslında kendisi yargıya müdahale yapıyor açıklamalarla. Biz şöyle ifade ediyoruz, ‘yargı kendi işini yapıyor, biz de siyasetçiler olarak kendi işimizi yapmaya devam edeceğiz.’ Halkımızla birlikte Türkiye’nin temel sorunları Kürt sorunu, demokratik ve barışçıl çözüm başta olmak üzere emekçinin, işçinin, yoksulun hak ve özgürlük mücadelesini yapmaya devam edeceğiz. Biz bu ülkede hızsızlardan hesap sormaya devam edeceğiz. Bizim için mekan önemli değil. Önemli olan mücadelenin kendisidir. Bir kişiyle Halkların Demokratik Partisi’nin yürüyüşü engellenemez. Bu yürüyüş koşuya çevrilmiştir” diye konuştu.

“TOP ARTIK MECLİS’TEDİR”


Tuncel, “Top artık Meclis’tedir. Meclis Başkanı eğer bu Yargıtay’ın onama kararını okursa milletvekilliğimiz düşecek, bize cezaevi yolu açılacak. Ama bunun ortaya çıkaracağı siyasi sonuçlar, krizler Türkiye’yi demokratik bir yere götürmez” dedi.


Cezaevindeki arkadaşlarının bırakılması için HDP milletvekilleri olarak açlık grevi yaptıklarını söyleyen Tuncel, “Mustafa Balbay çıkartıldı. Dolayısıyla diğer milletvekilleri de Anayasa Mahkemesi’nin kararına uygun olarak çıkartılmak durumunda. Aslında bence Yargıtay, ‘Siz istediğiniz kadar halkın hem seçme hakkına hem seçilme hakkına müdahalede bulunuyorsunuz ama biz bildiğimizi yaparız’ diyerek Anayasa Mahkemesi’ne bir cevap vermiş oldu. Biliyorsunuz ben milletvekili seçilmeden önce de cezaevindeydim, sonuçta bu koşulları bilen insanlarız. Biz istiyoruz ki cezaevleri boşalsın” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber