10-11 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır’da gerçekleştirilecek Demokratik İslam Kongresi’ne hazırlık amacıyla Diyarbakır’da “Demokratik İslam Kongresi Kadın Çalıştayı” düzenlendi. Hüda Kaya, Güler Doğu Özavcı ve Diba Ermiş Keskin’in çağrısı ile Türkiye’nin çeşitli etnik, cemaat ve çevreler ile akademisyen ve aktivistlerden oluşan 52 kadın Ceren Kadın Derneği toplantı salonunda bir araya geldi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Hüda Kaya, “Neden Demokratik İslam Kongresi?” düzenlediklerini anlattı. Kaya, yaklaşık 7 aydan bu yana 13 şehirde panel, 60 şehirde toplantılar düzenlediklerini belirterek, “İslam’ın esasları, Medine Sözleşmesi, şiddet, barış gibi konularda tartışma yürüttüklerini söyledi. 

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise yaptığı konuşmasında tüm katılımcıları Diyarbakır’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek kadınların hayatın her alanında var olma ve eşitlik, adalet mücadelesi yürüttüğünü bunu yaparken sadece kendilerinin değil tüm toplumun geleceğini de şekillendiren bir çalışma yürüttüğüne dikkat çekti. 

Aralarında Başkent Kadın Platformu’ndan Berrin Sönmez, insan hakları savunucusu Ayşe Bilgen, Bozova Belediye eşbaşkanı Fatma Doğan, Muş Alpaslan Üniversitesi’nden Fatma Ünsal Bostan, Artuklu Üniversitesi’nden Hidayet Tutsal Şefkatli, Kadın Akademisi’nden Mekiye Ormancı, yazar Sabiha Ünlü, Kadın Derneği’nden Şimel Beğik, yazar Sabiha Ünlü, Özden Sönmez, Seher Akçınar gibi kadın, insan hakları ve akademik alanda çalışma yürüten kadınların da bulunduğu çalıştayda, gün boyu oturumlar düzenlendi.

Editör: Wan Haber