Ümit Baban - Yüksekova

Yüksekova ilçesinde DBP ve HDP ilçe örgütleri, STK temsilcileri ile ilçenin kanaat önderlerinin de aralarında bulunduğu yurttaşlar Apê Musa Kültür Parkı buluştu. HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan'ın da katıldığı toplantıda demokrasi şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Halk buluşmasında konuşan HDP Milletvekili Akdoğan, Kürt halkının onlarca kez devlete barış eli uzattığını hatırlatarak, "Ancak her seferinde barış eli havada kaldı. Şimdi içerisinde bulunduğumuz süreç 90'lı yıllardan daha beter bir süreçtir. Önderimiz de halkımız da isteğimizin barış olduğunu beyan etti. AKP Hükümeti, Kürt halkına karşı bir savaş başlattı. Halkımız iradesine sahip çıktı ancak onlar çözüm üretmedi. Her kim ki barış ve huzur taraftarıysa bu bölgede, AKP onlara karşı savaş başlattı. Özellikle Hakkari bölgesini yakıyorlar, yıkıyorlar ve bombardımana tutuyorlar. Madem öyle yapıyorsunuz, o zaman meşruiyetinizi kaybettiniz. Halkımız kendi savunmasını yapmazsa, şu ana dek onlarca kişi katledilmiş olurdu" dedi. 

'Cizre'ye daha görkemli sahip çıkmalıyız'
Kürt halkının belediye başkanlarını, parti başkanlarını ve irade beyanlarını tanımayanlara karşı mücadelelerini yükselteceklerini kaydeden Akdoğan, "Kürt halkı devlete mahkum değildir" ifadesini kullandı. Cizre'de devam eden devlet ve hükümet katliamlarına dikkat çeken Akdoğan, Gever halkına Cizre'yi daha fazla sahiplenme çağrısında bulundu.

'Devlet ve hükümet teşekkür yerine inkar ediyor'
HDP eski Milletvekili Esat Canan'da Şagûlord köyü civarında yol üzerinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren 16 askerin cenazesini Gever halkının büyük bir duruş sergileyerek çatışma bölgesinden çıkardığını belirtti. Devlet ve hükümetin Gever halkına teşekkür etmesi gerekirken, durumu inkar ettiğini söyleyen Canan, "Siz inkar etseniz de herkes neyin ne olduğunu gayet iyi gördü. Cenazeler 24 saat güneş altında kalmıştı ve Gever halkı insanlık adına cenazeleri alıp getirdi. Sırf insanlık ve vicdan adına bu görevi yaptı. Hükümet inkarına devam etsin ancak artık açıkça biliniyor" diye konuştu.

Direniş ve öz savunmayı güçlendirme kararı
Tartışmaların sonucunda Gever Demokratik Toplum Meclisi adıyla şu kararlar alındı: "Cizre direnişini daha görkemli sahiplenme, canlı kalkan eylemlerini sürdürüp yayma, öz yönetim çalışmalarına daha güçlü katılma ile devlet ve hükümet eliyle yapılan katliamlarına karşı öz savunmayı tüm kente yayma."

Editör: Wan Haber