PKK'nın şehir yapılanması olan KCK ana davası duruşmasını izlemek için Diyarbakır Adliyesi’ne gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, KCK ve İmralı süreciyle ilgili değerlendirmede bulundu. Demirtaş, “Biz bir sıkıntı olmamasını temenni ediyoruz. Bu saatten sonra hükümetin isimlere takılarak süreci yavaşlatma gibi bir tavrı ortaya çıkarsa biz artık buradan başka niyetler ararız. Bizim heyetimiz uzun süreden beri hazır bir şekilde bekliyor. Biz kararımızı almış durumdayız” dedi.


Diyarbakır’da devam eden KCK ana davası sabah saatlerinde 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmaya izleyici olarak katılmak üzere adliye binasına gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, KCK operasyonları kapsamında tutukluların infazlarını doldurduklarını ifade ederek, tahliyelerin olması gerektiğini vurguladı. KCK adıyla başlatılan ilk operasyonların üzerinden 4 yıl geçtiğini hatırlatan BDP Genel Başkanı Demirtaş, 4 yıldır halen burada savunma ve ifade vermeyi bekleyen çok sayıda kişinin olduğunu söyledi. Demirtaş, “Yargılama aşamasının soruşturma kısmı bile tamamlanmış arkadaşlarımız var. Bunların bir kısmı, örgüt üyeliğinde ceza alsalar bile infazlarını neredeyse tamamlamış durumdalar. Bu salonlar mahkeme olmaktan çok mezbahaneye döndü. Resmen burada katliamlar yapıldı. Sadece Diyarbakır mahkemelerinde değil, Türkiye’nin birçok mahkemesinde hukuk, kanun, yasa, anayasa, uluslar arası sözleşmeler ayaklar altına alındı. Bugün artık, biz burada adalet falan için beklemiyoruz. Adalet zaten infaz edildi. Bugün burada çıkacak tahliyenin arkadaşlarımızın özgürlüğü açısından çok önemlidir, ama siyasi açıdan bizim açımızdan hiçbir değeri yoktur. 4 yıldır haksız, hukuksuzlukla tuttuğunuz insanları bugün bıraksanız siyaseten bir kazanımı olmaz. Bunu 1-2 yıl önce yapmış olsaydınız anlamı olurdu. Ama infazları tamamladıktan sonra mahkemelerin tahliye verip vermeleri onların bileceği iştir. Her bir arkadaşımız bizim için değerlidir. Onların özgürlüğü bizim için değerlidir. Biz arkadaşlarımızla dayanışma için buraya geldik. Mahkemelere hiçbir çağrı da yapmıyoruz. Bu kararları veren savcı ve yargıçlar emin olsunlar ki bu ülkede akan kana, bu ülkede anaların ağlamasına katkı sundular, bunu bilmelerine fayda var. Bu saatten sonra kendileri bilir. Siyaset olarak biz barış için, akan kanın durması için elimizden geleni yaparız ama yargının bu ülkede demokrasi, özgürlüğe tarih boyunca katkı sunmadığı ortadayken, bu saatten sonra bir beklenti içerisinde değiliz. Bütün arkadaşlarımızın tahliye edilmesi kararı haricinde hiçbir karar bizim için adil sayılmaz” diye konuştu.

“HÜKÜMET İMRALI’YA GİDECEK İSİMLERE TAKILMAMALI”
İmralı’da Abdullah Öcalan ile yapılacak ikinci görüşmeye kimin gideceği konusunda BDP olarak isim belirlediklerini ifade eden Demirtaş, hükümetin isimlere takılıp süreci yavaşlatmaması gerektiğini belirtti. Demirtaş, "Biz bir sıkıntı olmamasını temenni ediyoruz. Bu saatten sonra hükümetin isimlere takılarak süreci yavaşlatma gibi bir tavrı ortaya çıkarsa biz artık buradan başka niyetler ararız. Bizim heyetimiz uzun süreden beri hazır bir şekilde bekliyor. Biz kararımızı almış durumdayız. Hangi arkadaşımızın İmralı’ya gitmesi konusunda başvuru yapacağı belli. Hükümet bu konuda karar vermeyecek, hükümet izin merciidir. Adalet Bakanlığı İmralı veya herhangi bir cezaevine gidişi konusunda izin verir, karar vermez. Kimin İmralı’ya gideceği konusunda kararı partimiz vermiştir. Bu kararı da vermiş durumdayız. Kendileri izin verir mi vermez mi onların takdiridir. Bu süreci bizsiz de yürütebilirler, biz başından beri engel olmayacağımızı ifade etmiştik. Ama bu saatten sonra isim tartışması yapan ve dayatan bir şekille karşımıza gelecek bir siyasi anlayışla çalışma yürütemeyiz. Bunun bilinmesinde fayda var. Özellikle İmralı boyutuyla artık kendileri çalışmalarını yürütürler, biz de dışarıdan destek oluruz, engel de olmayız” dedi.

“GEÇ KALINMIŞ BİR ZİYARET”
BDP Genel Başkanı Selahattin Demitaş, İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan ile yapılacak görüşmenin geç kalınmış bir ziyaret olduğunu belirterek, hükümetin yaklaşımları nedeniyle 1,5 aydır İmralı’ya gidilemediğini söyledi. Demirtaş, “Yapacağımız ziyaret gecikmiş bir ziyarettir. Aslında bir ay önce İmralı Adası'na ikinci ziyaretin olması gerekirdi ama hükümetin yaklaşımları nedeniyle 1,5 aydır İmralı’ya gidilemiyor. Biz sabırlı davranıyoruz. Bu süreç işlensin diye gerçekten de metanetli davranıyoruz. Sürece samimiyetle yaklaştığımız için, halkımızın barış özlemlerine cevap vermek için bu şekilde davranıyoruz. Yoksa İmralı görüşmeleri bu şekilde kriz olmaması gerekiyor. Bundan sonra da süreç işlenecekse İmralı görüşmeleri Öcalan’ın avukatıyla, ailesiyle siyasetçilerle görüşmesinin rutin bir hale dönüşmesi lazım. Ben milletvekili olarak, Diyarbakır Cezaevi’ne istediğim zaman gidip ziyaret yapabiliyorum. Bunun önünde hiçbir engel yoktur. İmralı Cezaevi de hukuki açıdan aynı statüye tabiiyse, artık bunun böyle Başbakan ve bakanın özel izin veya özel krizlerine tabi olmaması gerekiyor. Bundan sonra sürecin normalleşerek devam etmesi lazım” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber