HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Merkez Yürütme Kurulu sonrasında düzenlenen basın toplantısında Demirtaş, ölenlere Allah’tan rahmet diledi. Ölenlerin Türkiye’nin değişik illerinde Kobani’deki insanlarla özellikle de çocuklarla dayanışma göstermek için yola çıktıklarını söyleyen Demirtaş, yanlarında oyuncakların, insani ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti. Demirtaş, “Türkiye’nin sınırlarından TIR’larla silahlar getirildi, insanlığını yitirmiş tecavüz, barbarlık ordusunun elemanları rahatlıkla geçip, geldiler. Halen bazı yerlerde sınırı kendi istekleri doğrultusunda rahatlıkla kullanabiliyorlar. Bu devrimci gençlerin götürdüğü oyuncaklar sınırı geçemedi. Bu üniversite öğrencileri sınırdan geçemediler. Fakat onların taşıdığı mesaj yerine ulaştı” ifadelerini kullandı.

“BU ÜLKEDE BARIŞ İSTEYENLER OLARAK ÇOĞUNLUKTAYIZ”

Türkiye’de olaylara sevinenlerin olduğunu kaydeden Demirtaş, şunları kaydetti:

“Çoğunluk olarak bir aradayız. Bu ülkede barış isteyenler olarak çoğunluktayız. Bu acıyı yürekten paylaşanların sayısı Türkiye’nin dört bir yanında savaş isteyenlerden daha çok. Bu bizi mutlu etti. IŞİD gibi düşünen, aynı IŞİD gibi barbarca, vahşice katliama inanan kişilerin olduğunu, siyasi anlayışların olduğunu gördük. ‘IŞİD, PYD’den, HDP’den daha iyidir’ diyenler oradaki katliama yönelik ‘elinize sağlık’ mesajları yayınlayanlar oldu. Onlar bu ülkede yeryüzünde insanlık adına insanlık onurundan ve hasiyetinden nasibini almamış olanlardır. Biz yüzümüzü aydınlık insanlarına, biz yüzümüzü barış tan yana olan insanlara döneceğiz. Elbette ki, bu saldırı partimizin, gençlerimizin karşı karşıya kaldığı ilk saldırı değil. Yakın tarihimiz bize şunu bir kez daha gösterdi ki; içinde devlet parmağı olan devleti içinden güç alarak, devletin içinden destek alarak gerçekleştirilen hiçbir katliamın arkasındakiler ortaya çıkarılmadı. Yakın tarihimiz bunun sayısız örnekleriyle doludur.”

Diyarbakır mitingi tutuklusunun katliamcısının tutuklu olduğunu söyleyen Demirtaş, kimden destek aldığının, kimden yardım aldığının ortaya çıkarılmasının yarım günlük iş olduğunu belirtti. Demirtaş, Mersin ve Adana il binalarına yapılan saldırganın ortada olmadığını ifade ederek, Uludere katliamının saldırganlarının ortaya çıkarılmadığını aktardı. Demirtaş, şunları kaydetti:

“Şimdi bize bir ardada olalım’ bütün teröre karşı birlikte karşı çıkalım’ diyenler, bir arada olalım ama devleti siz yönetiyorsunuz. Mağdur olan hep halk, biz. İşlenen bütün bu suçların faillerini ortaya çıkarın. Önce işlediğiniz suçların hesabını verin. İktidar olduğunuz dönem boyunca işlenen katliamların hesabının verin. Yine beraber oluruz. Ama kusura bakmayın. Bütün suçlarınıza bizi ortak edecek şekilde yaptığınız çağrıları anlamlı görmüyoruz.”

Editör: Wan Haber