HABERİN KÜRTÇESİNİ OKU (Demîrtaş: Em ê welat ji bo 'Jiyana Nû' amade bikin)

HABERİN İNGİLİZCESİNİ OKU (Demirtaş: We'll prepare the country for 'New Life')

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin seçimlere parti olarak gireceğini ifade ederek, "Bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar, bunlara inat tüm ezilenler ile bir araya gelerek, bu ülkeyi 'Yeni Yaşam' için hazırlayacağız. Artık değişim zamanı, HDP zamanı, ampulün devri bitti artık" dedi. 

HDP Mersin İl Örgütü, 1'inci Olağan İl Kongresi'ni Edip Buran Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirdi. Sekiz ayrı dilde "Hoş geldiniz" yazılı pankartın yanı sıra "Yeni Demokratik Türkiye", "Perwerdaye zimane dayike mafe mirovane", "Yerinden yönetim" ve "Demokratik ülke eşit ve özgür bir yaşam" pankartlarının asıldığı salonda, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve 68 kuşağı devrimci önderlerinin posterleri asıldı. Sloganların atıldığı kongreye HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Alevi dernekleri yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Yurttaşların tıklım tıklım doldurduğu salonda kadınlar, yöresel kıyafetleri ile dikkat çekti. Kongrede HDP Mersin İl Eş Başkanı Müslüm Tank'ın ardından Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü konuştu. Kürkçü, HDP'nin yoktan var edilen bir parti olduğunu dile getirerek, sistemin HDP hakkındaki beklentilerinin ve tüm söylemlerinin halklar tarafından boşa çıkarıldığını ifade etti. Kürkçü, tekçi devletten yılardır zulüm gören halkların HDP ile birlikte iktidara yürüdüğünü belirterek, bu mücadelenin halkları eşit ve özgür kılacağını söyledi. Kürkçü, HDP'nin son yapılan anketlere göre yüzde 9'a dayandığına dikkat çekerek, "Ha gayret arkadaşlar az kaldı barajları yıkmanın zamanı gelmiştir" dedi. Kürkçü "Ezilenler meclise artık arka kapıdan değil hak ettikleri ön kapıdan girecekler" dedi.

'Maraş Valisi katliamcıları koruyor'

Daha sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, Maraş ve 19 Aralık katliamlarını hatırlatarak, "Katliamı gerçekleştirenler ödüllendirilirken, katliamı lanetlemek için Maraş'a gitmek isteyenlere Maraş Valisi tarafından izin verilmiyor. Ancak Maraş içinde Maraş katliamını kutlamak için bildiri dağıtılmasına sesini çıkarmıyor" dedi. Maraş Valisi'ne seslenen Demirtaş, "Katliamı kınamak isteyenleri durduracağına içindeki hayvanları engelle" dedi. 19 Aralık katliamında yüzlerce insanın katledildiğini hatırlatan Demirtaş, her ifade verenin her sorgulananın yaşamını yitiren iki askeri suçladığını, devletin kendisini aklamaya çalıştığını ifade etti.

'Ya demokrasi gelecek ya da o saray sana dar gelecek'

Demirtaş, devletin hiçbir zaman halkın devleti olmadığını, devleti eleştirenlerin ise katledildiğini belirterek, "Üreten biziz, katledilen biziz, bu işte bir yanlışlık var" dedi. Devletin her eleştireni katlettiğini, sesini kesmek istediğini vurgulayan Demirtaş, "Diyarbakır'da, Yüksekova'da, Gezi'de ve daha nice yerde bizi katlettikleri gibi bizi katletmeye devam ediyorlar ve bize itiraz etmeyin diyorlar. Bu yanlışlığı siz düzelteceksiniz, HDP düzeltecek, zalimin zulmü var çok şükür bizim de Allah'ımız var ve direniş gücümüz var" dedi. 

Cumhurbaşkanlık sarayının halkın parası ile vergisi ile yapıldığına dikkat çeken Demirtaş, "Ya özgürlük gelecek ya demokrasi bu ülkeye ya da o saray sana dar gelecek" dedi.

'HDP Başbakan'dan bir şey istemiyor Başbakanlığı istiyor' 

Yaklaşan genel seçimlere değinen Demirtaş, "HDP Başbakan'dan bir şey istemiyor artık, HDP başbakanlığı istiyor. Kendi sorunumuzu kendimiz çözeceğiz. Bu devleti halk yönetecek, bir avuç elitin yönettiği bir devlet olmayacak bu devlet" dedi. 

Cemaate yönelik operasyonlara da dikkat çeken Demirtaş, "Kalbinde Allah korkusu olan hırsızlık yapamaz, çalamaz, rüşvet yiyemez. Bunlar yaptı ve hala çıkıp din sömürüsü yaparak, 'biz ne çektikse sahte hocalardan çektik' diyorlar. Bizde söylüyoruz, evet biz ne çektikse sahte hocalardan çektik, sizden çektik" dedi. Demirtaş, hükümet cemaat kavgasında taraf olmayacaklarını, sadece hukuk ve mazlumun yanında olacaklarını dile getirdi.

Demirtaş: Ampülün devri bitti artık 'Yeni Yaşam' zamanı

Türkiye'nin neden Suriye gibi olmadığını soran Demirtaş, "Çözüm sürecinin, Sayın Öcalan'ın katkısı halkın duyarlılığı sayesinde Suriye olmadık, bunların başarısıyla alakalı değil. Kafayı sıyırmış bunlar, biz işimizi yapıyoruz, bunları eleştiriyoruz, onlar darbe yapacaklar diyorlar. Korkuyorlar. Korksunlar bu ülke demokrasiye kavuşacak diye korkuyorlar. Bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar, bunlara inat tüm ezilenler ile bir araya gelerek, bu ülkeyi 'Yeni Yaşam' için hazırlayacağız. Atık değişim zamanı, HDP zamanı, ampulün devri bitti artık" şeklinde konuştu.

'Halkı kanserle beraber yaşatacaklar'

Akkuyu'ya nükleer santral yapılmasına dikkat çeken Demirtaş, santrali kuran devletlerin kendi ülkelerindeki santraller zararlı diye kapattıklarını, ihtiyaçlarını gelip Türkiye gibi ülkelerde karşılayacaklarını belirtti. Hükümetin ağaca bakınca odun ve dolar gördüğünü ifade eden Demirtaş, "Asıl nedenleri enerji değil bilelim, oraya bugün nükleer santral kurulursa herkes bilsin ki Mersin halkı kanser ile yaşamaya başlayacak, bahçesinde tek bir ot yetiştiremeyecek" dedi. 

'Kobanê'de iki örgüt yok iki anlayış var'

IŞİD vahşetinin dahi insanlığı öldüremeyeceğinin Kobanê ortaya koyulduğunu belirten Demirtaş, "Kobanê'de savaşan iki örgüt yok, iki anlayış, iki çizgi var. Bir tarafta barbar halkları katleden bir anlayış, bir tarafta insanlığı savunan bir anlayış var. Suruç'ta kurulmak istenen çadır kent inşaatının valilik tarafından yasaklandığını hatırlatan Demirtaş, "Biz insanlar için çadır kent yapıyoruz çadır kent kaçaktır diye mühürlüyorlar. Bunlar kim biliyor musunuz kaçak sarayda oturanlar bunlar. Burada da iki çizgi var biri o barbarların Türkiye temsilcisi diğeri ise o kahramanların buradaki sözcüleri. HDP budur işte" dedi. 

Kongrede yapılan seçimle HDP Mersin İl Eş Başkanlığı'na Salman Günbat ve Didar Gül seçildi. 

 

HABERİN KÜRTÇESİNİ OKU (Demîrtaş: Em ê welat ji bo 'Jiyana Nû' amade bikin)

HABERİN İNGİLİZCESİNİ OKU (Demirtaş: We'll prepare the country for 'New Life')

Editör: Wan Haber