HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, basın toplantısı düzenledi. Demirtaş yaptığı açıklamada, "Şunu da altını çizerek belirtmek istiyorum, dün gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk." dedi.

İŞTE DEMİRTAŞ'IN KONUŞMASININ SATIRBAŞLARI

- Öncelikle hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Dört günden bu yana bütün Türkiye’de yaşanan üzüntü verici olaylar son 25 gündür Kobani’de yaşanan görkemli direniş ve onun öncesindeki siyasal gelişmelere dair hem bilgilendirme yapmak hem kurumlar olarak ortak görüşümüzü kanaatimizi çağrılarımızı sizlerle bu basın toplantısında detaylarıyla paylaşmak istiyoruz.
 

- Gösterilerde yaşamını kaybeden 23 yurttaşımıza Allahtan rahmet dileyerek başlamak istiyoruz. Yine yüzlerce insanın yaralandığını biliyoruz. Kim olursa olsun  en kısa zamanda sağlığına kavuşur. Bütün bu şiddet süresince, yaşanan şiddetten zarar gören her kim varsa üzüntülerimizi belirtmek istiyoruz.
 

- Bugün bu noktaya nasıl gelindiğini doğru analiz edemezsek ön yargılardan arınmış şekilde objektif şekilde tespit edemezsek yarın nereye gideceğimizi de doğru kestiremeyiz. Ortadoğu’nun bu kadar kaotik ortamında neredeyse son 30 yıldır yaşanan bütün bu iç savaşlar çatışmalar ve bunun Türkiye’ye yansımalarını basit bir HDP suçlamasıyla, HDP karalamasıyla tarif edip dosyayı kapatanlar hata yapmış olurlar. Bu kadar yüzeysel bir yaklaşımla HDP’nin çağrısının sonucuydu deyip dosyayı kapatanlar olup bitenlerden hiçbir şey anlamamış demektir. 
 

- Dönemin Başbakanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda "Suriye bizim iç meselmizdir dedi' Bugünün Başbakanı Davutoğlu ise "Suriye'de yaşanalar bizim kayıtsız olacağımız şeyler değil, iç meselemizdir" dedi.

- Mesele Kobani olunca neden bizim iç meselemiz haline getiriyorsunuz dendi. Kobani'de yaşananlar bizim evimizin meselesi.

Kobani'ye 1 yardım TIR'ının gönderilensi için onlarca görüşme yaptık. 

- Irak'ta kurulup Suriye'de güçlenen IŞİD hızlı bir hamle ile 4 saat içinde Musul'a el koydu. 100 yıldır çözülemeyen Musul sorunun 4 saatte teslim edildi.

- IŞİD'e karşı sert bir eleştir yapmayanlar 25 gündür jalkımzı jopluyor. Bunlar duygu kırılması yapıyor.

- Başbakanlar bizzat görüşmeler yaptık. Başbakan'a bu süreçleri anlatmaya çalıştık. Halktaki kırılmayı anlattık. Durumun hassas olduğunu anlattık. Başbakan'a Kürtlerin devleti yok diye mi bu kadar sahipler dedik. Davutoğlu'da Kürtlerin devleti var dedi.

- Kobani'ye birlikte yardım edelim, IŞİD'e karşı 40 ülkeyle koalisyon yapıyorsunuz Kobani için de birlikte savalaşalım. IŞİD Türk'e Kürt'e de tehdittir. Birlikte mücadele edelim.

- Biz olağan üstü merkez toplantısı yaptığımız saatlerde Kobani'den acil telefon geldi. IŞİD sınır kapısına yüklenmiş durumda, sınır ele geçebilir dendi. Halkımzı acil eyleme çağırdık, Kobani'ye destek olun dedik. Görev bilinci ile Türkiye'yi Kobani için eyleme çağırdık.

- Gerek çağrımız üzerine, gerekse sorumlu hisseden insanlar Antalya'da Diyabakır'da istanbul'da eylem vardı. Ama şiddet yoktu. Şiddete çağırmadık kimseyi, halkımzıı görece çağırdık. Halklarımız duyarlı davrandılar. Kobani'ye ses verdiler. 

- Ertesi gün yürüyüşler devam etti ve Varto'dan acı haber geldi. O saate kadar ciddi bir şiddet yönelimi olmamıştı, bazı yerlerde sivil kişilerin silahla göstericilere ateş ettiği haberi geldi ve film koptu. Sonra hükümetten tansiyonu yükseltecek açıklamalar geldi. Büst yakma bayak yapma haberleri ile görkemli halk duruşunu başka bir yere çekmeye çalıştılar.

- Şiddeti büyüten HDP değildir, eylemler değildir. Şiddete neden olan kişiyi bulmak devletin görevidir.

- Erdoğan sınıra gelerek "Kobani düştü" diyerek müjde verir gibi mesaj verdi. Halkın duymak istediği "Kobani'yi düşürmeyeceğiz "demesiydi.

- "Çözüm süreci ayrı Kobani ayrı" denmesi yurttaşlarımızda bir öfkeye nedeb oldu. Kobani tecavüzle karşı karşıya olsun ama  siz burada süreç bozulmasın diye ssun demek doğru bir tutum değildir. Bu sürece böyle geldik. Şimdi çıkıp HDP şuçludur demek çözümü gerçekleştirmez. Çözümü sağlamaz. 

- Şu saatten sonra bizler yönümüzü doğru bir şeklide bulmak istiyorsak el ele vermez zorundayız. Kürt, Ermeni Alevi, Suriyeli bu ülkenin düşmanı değildir. Halkları birbirlerine karşı çatışmaya sürükleyecek davranışlardan herkes uzaklaşması.

ÖCALAN İLE KISA BİR MESAJ BAĞLANTISI KURDUK

- Bizler de çözüm sürecini doğru bir rotaya oturtmak için diyaloğa tartışmaya müzakereye hazır olduk, hazır olmaya devam edecek. Arkadaşlarımız sayın Yalçın Akdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdiler. Kobani sahiplenme eylem ve etkinliklerine hiçbir yerde müdahale yapılmamalıdır. Şiddet şu saatten itibaren durmalıdır.

- Bunu önleyebilmenin yolu işte iradeyle disiplinle hareket etmekten geçer. Arkadaşlarımız kurumlarımızın ortak yaklaşımını dikkate almalıdır. Şunu da altını çizerek belirtmek istiyorum, dün gece itibariyle bizler sayın Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurma imkanı bulduk. Kendisiyle bu katliam tehlikesine karşı diyalog ve müzakereyi hızlandırma yöntemini bütün taraflara telkin ettiğini önerdiğini belirtmek istiyoruz.

- Bütün bu gösteriler sırasında başka parti mensuplarıyla ciddi çatışmalar yaşandı. Bütün partilere, partilerin sempatizanlarına dikkatli olma çağrısı yapıyoruz. DTK bu konuda sorunları çözmek için diyaloglarını temaslarını yoğunlaştıracaktır.

- Türkiye Suriyelileşsin diye uğraşanlar var, biz onlardan asla değiliz. Kobani hala kritik saatler yaşanıyor.

- Tüm parti liderlerine duyarlılık talebinde bulunuyoruz. Birbirimizi anlamakla çözemeyeceğimiz sorun yok.

- Uluslararası topluma seslenmek istiyorum. Kobani'de katliam olursa siz sorumlu olacaksınız. IŞİD'ı bela eden de sizlersiniz. Kobani'ye yardım ulaştırıllması sizin sorumluluğunuz. Hakaret ederek bu duygu kırılmasını derinleştirmemeniz gerekiyor. Birbirine omuz veren gönül veren bir yerden bu direnişi birlikte sürdürelim. Kobani tehdit değildir.

- Geçmişte kim hangi hatayı nerede yaptı suçlamaları yerine geleceğimiz birlikte kurmaya çalışalım. Günlerdir Kobani-Suruç sınır hattındaki direnen haklarmıza minnettarız, onların arkasındayız. Bütün bu kritik süreçlerden ortak akılla, başarı ile çıkacağımıza yürekten inandığımı belirtmek istiyorum.

SORU-CEVAP

 Yalçın Akdoğan ile görüşmeniz nasıl geçti?

Diyaloğla sorunların çözülmesi konusuda ortak bir yaklaşım ortaya koyduk. Henüz somut bir program üzerinde uzlaşma söz konsu değil. Hükümetin bu konulara açık olduğunu biliyoruz, o yüzden görüşme talep ettik. Sokakta olan halkımız bize kulak verecektir. Hükümetin şiddetin durması için yapacakları daha fazla. 

Öcalan ile olan görüşmeniz nasıl oldu?

Kısa bir yazışma sürecimiz oldu Öcalan ile.

Peşmerge destek verecek mi? PYD bu konuda ne istiyor?

PYD bu konuda ne bekliyorsa herkesin ona göre davranması gerekiyor. Herkes ona göre davranırsa sonuç alınacağına inanıyorum. PYD yardım istiyor. Türkiye-Suriye savaşından uzak durmalı. Müzakere  sürecinde özellikle genişletilmiş heyetler konsuda hzılı bir adım atarak süreci hızlandırmamız lazım.

Editör: Wan Haber