Konuşmasına dua ederek başlayan Demirtaş, şunları söyledi: “Bu zor günlerden elbet el ele, omuz omuza verip çıkmayı başaracağız. Nasıl çelikten bir disiplin olduğumuzu, nasıl çelikten bir yürek olduğumuzu göstermemiz gerektiği zamanlardır. Elbet bu yürüyüşü durdurmak isteyeceklerdir. Her yerde yapmaya çalıştılar. Her yerde bizi can evimizden vurmaya çalıştılar. Fakat bizim ihtiyacımız olan şey barıştır, barış. Biz inadına ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar inadına bu ülkede barışı sağlayacağız. O barış bu ülkeye gelecek. Ve onu sizler sağlayacaksınız. Bakın bugün patlamanın olduğu saatten bu yana Türkiye’nin dört bir yanından Karadeniz’den, Ege, Akdeniz, Orta Anadolu hiç tanımadığımız insanlar bizi arıyorlar. Saatlerdir arıyorlar, yüreğimiz dualarımız sizinle diyorlar. Budur işte, geçemedikleri budur; kırmaya, yok etmeye çalıştıkları duygu budur işte. Bundan emin olun Türkiye’de bulunan bütün insanları yüreği, barış için atan herkesin gönlü, duaları bizlerledir. İstiyorlar ki, bugün bu provokasyonlarla sokaklarda kaos ortaya çıksın. Ortaya çıkacak kaosu HDP’ye mal etmek istiyorlar. Defalarca bu oyunları oynadılar, biz bu kirli oyunlara yabancı değiliz.”

“Kaos önce Diyarbakır’a, sonra şehirlere yayılsın istediler”
Demirtaş, toplanan kalabalıktan partinin yaptığı açıklamalar dışında hiçbir açıklamaya tenezzül etmemelerini isteyerek, şöyle dedi: “Bizler örgütlü bir halkız, ciddi bir partiyiz, ciddi bir seçimi destekliyoruz. Ve seçim sonucunda ortaya çıkacağız, zafer Türkiye’ye nefes aldıracaktır. O nefesi Türkiye’ye aldırmak istemiyorlar. Size nefes aldırmak istemiyorlar, buna izin vermeyin. Bu meydandan birazdan dağılacağız. Diyarbakır’ın her köşesinde, her mahallesinde her sokağında aynı sabır ve sükunetle, çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Zannetmesinler ki, HDP bu tür küçük oyunlara ve tezgahlara düşecek bir partidir. Partimizin ve halkımızın iradesinin büyüklüğünü göstereceğimiz dakikalardır. Alanda gösterdiğiniz sağduyu, disiplin çok daha büyük bir faciayı önledi. Siz disiplinli, olduğunuz için başaramadılar. Siz sağduyulu olduğunuz için başaramadılar. Orada, İstasyon Meydanı’nda da yüz binlerce insan, küçük bebek, çocuk, yaşlı izdihamla birbirlerini ezsin istediler. Kaos önce Diyarbakır’a, sonra şehirlere yayılsın istediler. Ama sabırlı olma dışında elimizde başka bir çare yok. Başarmak zorundayız.”

Patlamayla ilgili incelemelerin yapıldığını belirten Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Arkasında kimler var? Ne var? Ortaya çıksın istiyoruz. İnşallah arkasındaki güçler ortaya çıkar. Biz şu, bu yaptı demiyoruz, ama bunun bir saldırı olduğu netleşirse, bu saldırının kimler tarafından yapıldığı tatmin edici bir şekilde açıklanırsa sadece biz değil Türkiye’nin önü açılır. Bu tür olayların faili meçhul kalmaması lazım. Bu tür işlerin üstünün örtülmemesi lazım. Bizde takipçisi olacağız. Önümüzdeki günlerde hem seçim öncesi, hem de seçim sonrası nasıl görkemli bir disiplin sergilediğimizi ortaya koyacağız. Emin olun doğru ve haklı yoldayız. Meşru bir davamız var. İnsanlık mücadelesi için alanlardayız. Sadece kendimiz için değil bütün Türkiye’ye rahat bir nefes aldırmak için bir aradayız. Bunun sonuçları elbette birilerini rahatsız ediyor ve edecek. Başından beri biliyorduk. Fakat bu böyledir, bizler yola çıkarken, nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu biliyorduk. Kimin tekerine çomak soktuğumuzu biliyorduk. Bizler kirli oyunların değil, uluslararası tezgahların değil, halkın ortak aklının ve vicdanının sesiyiz. Partimizin gençliği sevgili arkadaşlarım bu ricamızı aynı zamanda kesin ve net bir talimat olarak algılamalıdır. Önümüzdeki seçim mutlaka gerçekleşecek, sandık kurulacak ve HDP’nin pırıl pırıl oylarını çıkaracağız. Bu talimatla herkes görev başına diyorum. Herkes çalışmalarına devam etsin, sakın ola ki öfkenize yenilmeyin öfkenizi kabartıp sizi yönetmek isteyenlere sakın aldanmayın. Kampanyayı biz yönetiyoruz, biz karar veriyoruz. Bize rağmen bizim kampanyamızın kararını vermelerine asla izin vermeyeceğiz. Bu kampanyayı biz başlattık seçimi biz tamamlayacağız. Bizim yerimize başkalarının karar almasına asla izin vermeyeceğiz. Yüce rabbim ezilenlerin mazlumların yanındadır. Yüreğinizden asla bu inancı, imanı eksik etmeyin. Böylesine güçlü bir halkın karşısında hiçbir kirli tezgah tutmayacak asla başaramayacaklar ve biz kazanacağız, özgürlük kazanacak. Şimdi çok dikkatli bir şekilde söylediğimiz hiçbir kelimeyi unutmadan çok sabırla dağılacağız ve görev yerlerimize döneceğiz. Bizler şehirlerimize yaralılarımıza bugüne kadar bedel ödeyenlere bir zafer sözü verdik. 7 Haziran akşamı o zaferi armağan edeceğiz.”

Sağduyu çağrısı yaptı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CNN TÜRK’e telefonla bağlanarak Diyarbakır mitinginde yaşanan patlamayla ilgili olarak ilk açıklamasını yaptı. Demirtaş, “Ben konuşma yapmak için aracımdan çıkış için hazırlık yaptığım sıra, sahneye yakın, bir kaç metre ileride meydana geldi. Patlamanın bulunduğu yerde bir trafo da var. Vali Bey ve Emniyet Müdürü ile de görüştüm. Şimdi olay yeri inceleme ekipleri henüz çalışmalarını tamamlamadığı için patlamanın neden kaynaklandığını bilmiyoruz. Fakat 10 civarında arkadaşımız yaralı. Durumu ağır olan da var, hafif olan da var. Bütün halkımıza, yararlılar başta olmak üzere geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

Selahattin Demirtaş, “Coşkulu ve heyecanlı bir mitingimizi tamamlamak üzereyken, böylesine vahim bir olayın meydana gelmiş olması düşündürücüdür. Ama biz her hâlükârda, seçim kampanyasının başından bu yana ısrarla altını çiziyorum, bizim Türkiye’de barışa ihtiyacımız var. Hepimizin ihtiyacı olduğu için, ekmekten, sudan daha çok barışa ihtiyacımız olduğu için seçim kampanyasını yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

“Diyarbakır halkını sağduyuya davet ediyorum”
Demirtaş, “Bu patlama neden kaynaklı olursa olsun, Diyarbakır halkını ben sağduyuya davet ediyorum. Birazdan il binamızın önünde gerekli açıklamaları yapacağım. Orada konuşma yapacağım. Diyarbakır halkını, mitingimize gelen bütün kardeşlerimi il binasının önünde toplanmaya çağırıyorum. Hiç bir yerde gerilime, provokasyona, asla mahal vermesinler. Gerilim yaratmak isteyenler olursa, asla tahriklere kapılmasınlar. Sokakları ve miting meydanlarını boşaltarak, bütün arkadaşlarım il binası önünde toplanırlarsa, biz gerekli açıklamaları yapacağız ve seçim çalışmamıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu patlama umut ediyorum ki gerçek bir araştırmayla ortaya çıkar, sonuçlarıyla hepimizi tatmin edecek bir soruşturma yapılır. Beklentimiz o yöndedir. Yaralılarla ilgili bilgi almaya çalışıyoruz. Üzücü, vahim bir olayla mitingimizi sonlandırmak zorunda kaldık” dedi.

“HDP, gerilim yaratmak isteyen odakların aleti olmayacak”
Patlama konusunda her hangi bir bilgi verebilecek durumda olmadığını aktaran Demirtaş, “Gerekli soruşturmalar yapılmadan, resmi makamlar incelemesini tamamlamadan bir şey söylemek, spekülasyona mahal vermek de doğru olmaz. Ama etkili bir patlamaydı, öyle görünüyor. Maalesef ki o bölgede bulunan çok sayıda arkadaşımız ayaklarından ağır yaralar aldı, ayakları kopanlar oldu. Bekliyoruz… Türkiye’nin her yerinin barışa ihtiyacı var. İnanıyorum şu anda Karadeniz’den, Trakya’dan, Ege’den, Orta Anadolu’dan, Doğu, Güneydoğu Anadolu’dan, her yerden barış severlerin duası bizimledir, gönlü bizimledir. Türkiye’nin her yerinde, herkes artık Türkiye’de bu tür tahriklerin, bu tür ortamların yaşanmaması için dua ediyor… Biz de onun için çaba sarf ediyoruz. Elimizden geleni yapacağız. Türkiye toplumu emin olsun, HDP bu tür tuzaklara düşmeyecek. HDP bu tür gerilim yaratmak isteyen odakların aleti olmayacak. Biz bu seçimi yapacağız ve inşallah da kazanacağız” dedi.

Demirtaş, kentte ciddi bir gerilim olmadığını ifade ederek, “Bazı yerlerde küçük gerginlikler olmuş. Arkadaşlarımızda onlara müdahale ediyorlar. Polisin de özellikle sağ duyulu olması için, Vali ve Emniyet Müdürü ile görüştüm. Müdahale edilmemesi, kitlemizin, zaten büyük bir panik ve öfke halinde ki kitlemize müdahale edilmemesi konusunda kendileri ile de görüşme yaptım. Hiçbir parti asla hedefimiz değildir, seçim büroları… Bu konuda çok dikkatli olunması lazım. Hiçbir parti düşmanımız değildir, hiçbir partili seçmen düşmanımız değildir. Seçim rekabeti; biz bu rekabeti eşitsizliğe, adaletsizliğe rağmen tamamlamak istiyoruz” dedi.

“30 metre uzağımda patladı”
Patlama anında sahnenin arkasında olduğunu dile getiren Demirtaş, “Her halde bir 30 metre uzağımda patladı. Sahneye çıkmak üzereydim. Yükselen dumanı, patlamayı yakinen görebilme şansım vardı. Arkadaşlarımız sahneden ve otobüsten yaptıkları anonsla izlahamı, paniği önlediler. Çok büyük bir panik ve izdiham yaşansaydı çok ağır sonuçlar ortaya çıkabilirdi. Küçük bebekler, kadınlar, yaşlılar… Miting alanı hıncahınç doluydu. Herhangi bir izdihama mahal vermeden alanı boşaltmayı başardı arkadaşlarımız” dedi.

“İl binasının önünde yapacağımız açıklama yeterli olacaktır. Ben yarın İstanbul’un 2 ayrı ilçesinde zaten miting gerçekleştirip kampanyamızı tamamlayacağımızı duyurmuştum. Planlamamızda her hangi bir değişiklik olmayacak” diyen Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sağlıkçı arkadaşçalarımızdan biz de bilgi almaya çalışıyoruz, hekimlerden, hastanelerden bilgi almaya çalışıyoruz. Maalesef patlama etkili olduğu için çok sayıda arkadaşımız kan kaybı yaşamış durumda. Kan ihtiyacı da olabilir. Bu konuda arkadaşlarımız gerekli girişimleri sürdürüyorlar. İnşallah daha ağır bir fatura ile karşılaşmayız. Kendileri aradılar, Vali ve Emniyet müdürü bilgi verdiler. Onlar da olay yerine inceleme ekipleri gönderiyorlar. İncelemeler yapıldıktan sonra, belki kendileri resmi açıklama yaparlar, onu da bekliyoruz. Bütün Türkiye halkına, Diyarbakır’a geçmiş olsun diyorum. Bir kez daha sağduyuyu, serin kanlılığı elden bırakmamak dışında her hangi bir seçeneğimiz yok. Ne olursa olsun, barış kazanacak bu ülkede. Herkesin içi rahat olsun.” (DHA)

Editör: Wan Haber