Sabah saatlerinde binlerce kişi, "Direniş ateşi Önderliği özgürleştirecek" ve "Botan ve Sur'a selam" yazılı pankartlar ve HDP bayrakları ile HDP ve DBP tarafından Newroz’un kutlanacağı alan olarak belirlenen İki Nisan kavşağına girdi.  Alanı hınca hınc dolduran kadınların rengarenk yöresel kıyafetleriyle katıldığı Newroz kutlamasında sık sık "Bijî Serok Apo", "Kahrolsun Erdoğan" sloganlarını atıldı. Polis ablukasına rağmen kutlamanın yapıldığı kentte, esnaf da kepenk kapatarak Newroz'a katıldı. 

Kutlamalara  HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, HDP Van Milletvekilleri, HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, DBP Van İl Yöneticileri, HDP MYK Üyesi Doğan Erbaş,  HDP PM Üyesi Melik Okyay, Van Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediye Eş Başkanları, KJA ve Barış Anneleri Meclisi Aktivistlerinin katıldığı kutlamada halk, PKK Abdullah Öcalan'ın posterleri ve PKK bayraklarını taşıdı.

Demokrasi ve Özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenler için Çerxa Şoreşa marşınını okunmasının ardından bir dakikalık saygı duruşunun ardından lk olarak konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, AKP’nin yasakçı politikalarına tepki göstererek, Kürt halkının tüm yasaklara ve baskılara rağmen bugün bir kez daha meydanlara çıkarak gereken yanıtı verdiğini söyledi.

4-395.jpg

Dilekçi’nin ardından konuşan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle’de,  AKP’nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bu yıl ki mesajını engellediğini belirterek, “ Sayın Öcalan’ı bizim yüreğimizden çıkaramazlar, buradan bir kez daha Sayın Öcalan’a bin selam olsun” diyerek başladığı konuşmasında, “ Newrozlar bizim için direniş ve mücadele  günüdür. Newrozu bugüne kadar Kürtler acı bedellerle kutladılar. İşte bu yüzden bu saatten sonra kimse kutlamamızı engelleyemez. Kazanımlarımızdan asla geri adım atmayacağız. Şimdi halkımızı bodrumlarda yakıyorlar. Amaçları Kürtleri bu şekilde terbiye altına almak ve demokrasi talebinden uzaklaştırmaktır. Mazlum Doğanlar,  Demirci Kawalardan, Sevêlerden, Pakizelerden, Fatmalardan bize kalan bir mücadele mirasıdır Newroz. Sizler bizleri statümüzü, kimliğimizi yok edemezsiniz. Bu Newroz mücadele ve direniş ile şehitlerimizin yolundan gitme sözünü bir kez daha veriyoruz. Bizler demokratik özgürlük mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz, bizler söz veriyoruz.” Dedi.

Son olarak halka hitap eden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşmasına bugün İstanbul Taksim’de yaşanan bombalı saldırıyı kınayarak başladı. Konuşmasında halkla birlikte omuz omuza mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirten Demirtaş,   “ Bu yıl newrozu son birkaç yıla oranla her gün ölümlerin ve zulümleri yaşandığı bir ortamda Newrozu kutluyoruz.  Yaşanan bombalı saldırıları kınayıp lanetliyoruz. ‘Bize artık bu şekilde yaşamalısınız’ diyenlere karşı ölüme savaş ve katliama alışmayıp normal değil diyeceğiz. Onlar bu katliamları kanıtsamış olabilir. Ama biz bunlara alışmayacağız. Bu ülkede Ankara’da siyasi zihniyeti barışa alıştırana kadar adil barışı seslendirmeye devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.

5-313.jpg

Yıllardır hep barış mesajı verdiklerini kaydeden Demirtaş,  dünyada buna dair sorunlarının çözümünün ortada olduğuna vurgu yaptı. Bu konuda Suriye, Irak ve Libya’yı örnek gösteren Demirtaş, “ Sorunlar çözülmediği için kan gölüne döndü. Bizimde diğer devlet gibi en büyük talihsizliğimiz kafasız hükümetin olmasıdır. Bizler gelin oturalı konuşalım diyoruz. Onlar hayır bizler gerekirse herkesi öldüreceğiz diyor. Daha Zilan ve Dersim’de yapılan Kürt katliamları unutulmadı. Bu ülkede neyi çözebildiniz. Ülkede herkes eşit adil birer birey olarak yaşamak isterken sizler diktatörlük uğruna ülkeyi bitirdiniz. Kendilerini siyasi irade kabul etmeyenleri düşman ilan ettiler. Bu ülkede sözde aydınlar olan savcısı,  hakimi, valisi ve kaymakamı neden bu kadar sessiz. AKP selefi ve IŞID politikaları izliyor. “ şeklinde konuştu.

Son olarak  Gever’de yaşanan sıkıyönetim uygulamaları ve katliamlara da değinen Demirtaş şunları söyledi : “Gever’de Sur’da yaptıkları katliamın aynısını yapıyorlar. Bir ülkenin yönetimi kendi yurttaşlarının hain ilan edemez. Bir yurttaşı sanın ve suçlu olarak mahkeme kararı ile ilan edersin ama bütün yurttaşları edemezsin. Kim neyin ve kimin düşmanıdır. Bu topraklarda halkın dili kimliği ve Kürt ve Türk arasında ayrımcılık yaparsa bu vatanın hani odur. Bizi kendi vatanımızda vatan haini ilan edenler vatanın çalıp çırpmadığınız yeri kalmadı. Devletin bütün olanakları ile halka zulüm ettiniz. Kendi yandaşlarınıza her türlü imkânı sağladınız. Siz bu ülkeyi sattığınız için vatan haini sizsiniz. Bu topraklarda yaşayan bütün halklar bu toprakların asıl sahipleridir. Hain sizlersiniz”

Demirtaş’ın konuşmasının ardından kitle halaylar çekerek Newrozu kutladı. vanaktuel

6-167.jpg7-088.jpg8-072.jpg9-045.jpg

Editör: Wan Haber