Selahattin Demirtaş Halkların Demokratik Partisi (HDP) Washington temsilciliği tarafından her yıl düzenlenen Kürt konferansında bir konuşma yaptı.

Kentlerde sivil halka karşı ağır silah ve tankların kullanıldığını, sadece Cizre’de bin 200 evin yıkıldığını belirten Selahahattin Demirtaş, Barış için daha fazla girişimde bulunulması gerektiğini dile getirdi.

Türk Hükümeti’nin diktatörlüğe doğru gittiğini söyleyen Demirtaş, “ Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanı sivil halka karşı açık bir şekilde suç işliyor. Cumhurbaşkanı açık bir şekilde şehirlerin yıkılması çağrısında bulundu. Türkiye Kürtler’e karşı başarılı olmadı” dedi.

Demirtaş konuşmasının devamında, şu andaki Türkiye’yi 1990’larla karşılaştırıldığında çok fark olmadığını, Kürt halkına karşı  zulüm yapıldığını dile getirdi.

Günde onlarca Kürt’ün Türkiye’de öldürüldüğünü dile getiren Selahattin Demirtaş, “ Sadece Kürtler Türkiye’de zulme uğramıyor. Belki diğer halklar da zulme uğruyor. Barış için daha fazla çalışılması gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin Kürtler’e karşı yürüttüğü siyaseti eleştiren Demirtaş, Cumhuriyet’in başından beri Kürtler’le sorun yaşadığını söyledi.

HDP Genel Merkezi'nden 27 Nisan’da yapılan açıklamada, Selahattin Demirtaş'ın, HDP'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Hişyar Özsoy ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan'ın yer aldığı heyetin bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere Amerika'ya gittiği belirtilmişti.
 
Açıklamada, Demirtaş ve beraberindekilerin HDP Washington temsilciliği tarafından her yıl düzenlenen Kürt konferansa katılacakları ifade edilmişti.
  
Selahattin Demirtaş’ın “çözüm süreci”nin yeniden başlaması için Obama yönetimiyle üst düzey görüşmelerde bulunacağı ifade ediliyor.
 
Ankara-Washington-Brüksel hattında ikinci “çözüm süreci” arayışları konusunda yoğun diplomasi trafiği yaşanıyor.
 
Ankara ise, PKK'nin silah bırakmasını ve sınır dışına çıkmasını masaya oturmanın ön koşulu olarak öne sürüyor.

Kaynak: Rüdaw

Editör: Wan Haber