BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş BDP grup toplantısında konuşuyor. İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

Öncelikle Diyarbakır'dan soykırım operasyonalrın dair kotu haberler aldık. sabah saatlerinde aralarında ilçe yöneticilerin de olduğu 77 kişinin gözaltına alındığı bilgisini aldık. Öncelikle hükümetin uzun süredir denediği BDP nin altını boşatma haraketini hala devam ediyor olmasını kınıyourm.

Kritik dönemde tartışmaların bu kadar yoğunlaştığı dönemde bu tür operasyonların hükümetten bağımsız ele alınması mümkün değil.

Biz asla böyle yaklaşımla çözüm sürecine ulaşılamaz. Hükümetin aklını başına alıp partimize karşı yaklaşımı için birimlerini uyarmasını bekliyoruz.

Önemli Newroz sürecini 2013 Mart kutlamalarını geride bıraktık. Öncelikle tarihe not düşecek derecede görkemli çoşkulu barışçıl gerçekleştirilen etkinlikler nedeniyle milyonlarca halkımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bu kutlamalara katılarak bizlere güç veren partilere, sivil toplum örgütlerine, basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Tüm sanatçı dostlarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum.

Roboski katliamındaki üstü kapatılabilecek bir durum yoktur. Hangi olayı bugüne kadar kapatabildiniz? Yarın Meclis İnsan Hakları Komisyonu'ndaki vekillere sesleniyorum. Yarın kullanacağınız oy çok önemlidir.Yarın oylamaya katılacak milletvekilleri tarihi vebal altındadır.Roboski katliamında varılacak sonuç hükümetin bu sürece nasıl yaklaştığının göstergesidir. 

İsrail'in özür dilemesine önem veriyoruz. Hangi siyasi  amaçla dilenmiş olursa olsun ama İsrail'in özrü önemlidir. Devlet adına özür neden çok görülür? O komisyonda bölge milletvekilleri de var. O vekiller sadece gördüklerini raporu yazsaydı yine yeterdi. Bu alt komisyon raporunu kabul etmemiz mümkün değil. Oylarız evet deriz bu da karanlık sayfalarında kaybolur diye düşünmesinler. Burdan helalleşme örneği çıkarılabilir. Biz Roboski katliamının tarihsel hesaplaşmaya dönüşmesini istemiyoruz.

Bu örnek üzerinden bizler helalleşmenin nasıl olduğunu gözler önüne serebiliriz. Sayın Başbakan yarın oylama yapacak komisyona 'büyük devletler hatalar yapar bu hatalardan özür dilemek önemlidir' hatırlatmasını yapmalıdır.Biz Roboski katliamını unutmadık. Ben komisyon üyelerine sesleniyorum. Lütfen daha dikkatli daha vizdani düşünün. Önümüzdeki dönemi olası helalleşme dönemi olarak düşünün.

Editör: Wan Haber