Gaziantep’teki terör saldırısı nedeniyle Güney Afrika’daki temaslarını iptal ederek, Diyarbakır’a gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tüm siyasi partilere çağrıda bulundu. Demirtaş, hiçbir şekilde kaos yönlü çağrılara kulak asılmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Gelin taziyemizi de düğünümüzü de bir yapalım" dedi. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, havalimanında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gaziantep’teki insanlık dışı katliamı kınadığını vurgulayan Demirtaş, "Bu vahşet karşısında gerçekten sözün tükendiğini ifade etmek istiyorum. Çok sayıda yurttaşımız yaşamını yitirdi. Hepsine öncelikle Allah'tan rahmet, yakınlarına ve halkımıza sabır ve başsağlığı diliyorum. Çok sayıda yaralı kardeşimiz var. Hastanelerde tedavi görüyorlar. Onlara da acil şifalar diliyorum" dedi.

"Bunlar tesadüf değildir"
Türkiye’de ilk defa karşılaşılan bir vahşet olmadığına dikkat çeken Demirtaş, "Katliamlar üzerine çok yazıldı, çok çizildi, konuşuldu. Bu acı da tabi ki öncelikle düştüğü yeri yakacak. Ancak ülkeyi kan gölüne çeviren acıları bitirecek sözlerin söyleneceği günler de bugünlerdir. Düğünden katliam çıkarmak isteyen zihniyeti açığa çıkaracağımız günler bugünlerdir. Suruç'ta katliam olduğu günlerde nasıl kritik saatler yaşadıysak, Ankara katliamında nasıl tarihi süreçler yaşıyorsak, dün de benzer tarihi bir süreç geçirirken katliam oldu. Dün KCK ateşkesi aralayacak bir açıklamada bulundu, Antep'te saldırı oldu. Bunlar tesadüf değildir, saldırılan kitle ve yer de tesadüf değildir" diye konuştu.

"Bu güçlerin devlet ve hükümetle ilgisi yok"
Devlet içine çöreklenmiş güçlerin olduğunu ileri süren Demirtaş, şu ifadelerde bulundu:
"15 Temmuz'da bu çok acı bir tabloyla açığa çıktı. Birbirimizle konuşmamızı engellemek isteyen güçler var. Bu güçlerin devlet ve hükümetle ilgisi yok. Başbakana çağrımız ve ricamızdır, Suruç'tan başlayarak güvenlik zafiyetine ve istihbarat zafiyetine yol açan herkesle ilgili soruşturma açmalısınız. Antep'te büyük istihbarat zafiyetine işaret ediyor. Bunların üstüne gitmezsek Meclis'i bombalayacak kadar cüretkar olabiliyorlar. Dün Antep'teki partilimizin düğünüydü. Mesaj nettir, ‘Buradan bir iç savaş, kaos çıkarabilir miyiz’ arayışı içindeler.

demirtas.JPG

"Gelin taziyede yan yana duralım"
Gözü dönmüşlerden alınabilecek en büyük intikamın ülkeyi barışa götürmek olduğunu anlatan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan daha büyük bir intikam olamaz. Bu alçaklara verilecek en büyük cevaptır. Acımızı ortaklaştıracak bir çalışma içinde olalım. Düğünlerimizi, taziyelerimizi, acılarımızı, cenazelerimizi bir yapalım, yürekleri bir yapalım. Siyasi parti liderlerine de mesajımızdır. Gelin taziyelerimizi bir yapalım. Senin, benim cenazem yok. Antep'te bulunan AKP, CHP, MHP milletvekillerine çağrımdır, gelin taziyede yan yana duralım. Acılarımızı birleştirelim, düğünümüzü kan gölüne çevirenlere karşı tek yürek olalım. Sonrası kolaydır. Çözülemeyecek sorun yoktur. Tüm taziyeler de düğünler de bizimdir. Bize mesaj vermek istiyorlarsa, gelin mesajı tersine çevirelim. Ancak böyle atlatırız bu günleri. Halkımız hem taziyesine sahip çıkmalı hem de bu katliamı kaşımak isteyenlere kulak vermemelidir. Kaosa sürükleyecek hiçbir çağrı, dost çağrısı değildir. Çatışma, etnik çatışma çağrısı kardeş çağrısı değildir. Çağrımız budur." (İHA)

Editör: Wan Haber