Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, heyetlerinin İmralı'ya gitmeye hazır olduğunu belirterek, "BDP olarak biz hazırız. Top artık hükümette" dedi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van İl Başkanlığının bir düğün salonunda düzenlediği 3'ncü olağan kongresine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ilçe belediye başkanları, şube başkanları ile partili üyeler katıldı.
İhsan Coşkun'un başkanlık ettiği kongrede, BDP Van İl Başkanı Ömer Ertaş ile Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi birer kısa konuşma yaptı. Daha sonra kürsüye gelen Selahattin Demirtaş, Van gibi yıkım üzerine yıkım yaşamış, darbe üzerine darbe yaşamış bir kenti yeniden ayağa kaldırmak için uğraştıklarını anlatarak, "En büyük bedeli de yine yoksul emekçi halkımız ödüyor. En büyük yokluğu da sizler yaşıyorsunuz. Bu partiyi var eden, sokak sokak, mahalle mahalle çalışarak direnen, partiyi ayakta tutan nasıl ki sizler olduysanız bundan sonra da bu partiyi büyütecek, Van'ı ayağa kaldıracak sizlersiniz. Sizler fedakarlık yaparak bu mücadeleyi bu noktaya getirdiniz. Yıllardır biz sokaklarda, meydanlarda, mitinglerde, televizyonlarda parlamentoda, 'müzakere, diyalog' derken, 'Bu sorunu konuşarak çözelim' derken bizi suçlayanlar, müzakere suçmuş, diyalog demek suçmuş gibi bizi linç etmeye çalışanlar samimi mi değil mi anlayamaya çalışıyoruz. Gerçekten bir çözüm iradesi var mı yok mu, bunu ölçmeye çalışıyoruz. Yoksa müzakere dediğiniz şey bizim istediğimiz, savunduğumuz yöntemdir. Bu salonda müzakere dediği için yargılanmamış kimse yok. 'İmralı'da Öcalan'la görüşülsün' dediği için hakkında dava açılmamış kimse yok. Şimdi dönüp dolaşıp aynı noktaya gelindi. Bu kadar kayba, bu kadar acıya yazık değil mi? Bütün bunları anlamak için bu kadar acıyı çekmek mi gerek" ifadelerini kullandı.

"BİZ SÜSLÜ SÖZLERLE KANDIRILACAK BİR HAREKET DEĞİLİZ"
Bu noktaya bedel ödeyerek, birlikte mücadele ederek geldiklerini belirten Demirtaş, "Bunun kıymetini en çok da biz biliriz. Sayın Öcalan'ın en çok değer verdiği süreçtir. Yoksa biz süslü laflarla aldatılacak bir hareket değiliz. Laflara karnımızın tok olduğunu herkes biliyor. Öyle sanıyorum ki şu an bu çalışmayı yürüten heyet de hükümet de farkında. Artık Orta Doğu'da, kazanın bu kadar kaynadığı bir coğrafyada, bir tarihsel süreçte kimsenin aldatma, oyalama, zaman kazanma politikasına sığınma çabası olamaz. Kim ki bunu yaparsa bütün halkalara ihanet etmiş olur. Çok önemli bir fırsat yakaladık. Çözüm iradesi, şu anki en büyük fırsat budur. Türkiye'nin neredeyse tamamına yakını müzakereyle konuşarak sorunun çözümünü istiyor. Bu hükümet açısından büyük bir fırsattır. Şimdi bu fırsatı çözüm için kullanmak yerine gerçek ve kalıcı çözümü bulmak yerine kendi çıkarlarına yönelik kullanırsa bütün halklara ihanet etmiş olur çünkü Türkiye'deki Türk'ü ve Kürt'ü bu sürece destek verirken AKP hükümeti bunu kendi çıkarları için kullansın diye destek vermiyor çözüm üretsin diye destek veriyor" şeklinde konuştu.

"BDP OLARAK BİZ HAZIRIZ"
Süreç ile ilgili basın yayın organlarında olmayan şeylerin olmuş gibi gösterildiğini savunan Selahattin Demirtaş, bu sürecin sağlıklı ilerlemesi gerektiğini anlattı. Bu sorunun bitmesi için bir an önce görüşmelerin başlaması gerektiğinin altını çizen Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz BDP olarak sürecin başlaması için çalışıyoruz. Birileri bitmiş gibi gösterirse halk buna tepki gösterir. Bu yüzden başlama konusunda yeni bir müzakere sonucun bütün taraflarıyla başlaması için biz BDP olarak hazırız. Geçen hafta BDP'nin bir heyetini İmralı'ya göndermek için hazırlığımızı tamamladığımızı hükümete ilettik. Geçen haftadan itibaren artık top hükümettedir. Kimse BDP'nin engel çıkardığını BDP'nin isim tartışması yaptığını iddia edemez. Böyle bir tartışma yoktur. Bizim heyetimiz hazırdır, tartışmalarını yürütmüştür. İmralı'ya gidip görüşme yapmaya ve süreci ilerletmeye hazırdır. Bu hükümete güvenmek için iki tane süslü söz yetmez. Bu halkın bunlara karnı toktur. Binlerce siyasetçi içeride rehine muamelesi görecek. Halen insanlar konuştu diye dava açılacak, siyaset önünde engeller bu kadar yoğun olacak. Özgürlük konuşulmaya gelince herkes susun diyecek. Sadece Başbakanın ve hükümetin söyledikleri üzerinde bir çözüm süreci gelişecek. Kimse buna inanmaz. Biz AKP'nin yürüttüğü sürece güvendiğimiz için bunun arkasında değiliz. Biz halkımıza güvendiğimiz için bu sürecin arkasındayız. Bizim güvendiğimiz şey halkımızın bu konudaki kararlı duruşudur ve Sayın Öcalan'ın bu süreci yürütebileceğine olan inancımızdır."

"VAN ÜZERİNDE GECE GÜNDÜZ HAYAL GÖRENLER VAR"
Herkesin meydanlara çıkıp Öcalan için özgürlük istemesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Demirtaş, hükümetin de bu konudaki tavrını görmek istediklerini belirtti. Paris'te öldürülen 3 PKK'lı kadının faillerinin de ortaya çıkarılması gerektiğini anlatan Demirtaş, bunun sürece katkı sunacağını anlattı. Demirtaş, "Van üzerinde hayalleri olan, gece gündüz hayal görenler de var. Bırakalım da onlar hayal görmeye devam etsinler. Onlar hayallerinde Van'ı aldıklarını düşünsünler. Biz onların bu haklarına saygı duyuyoruz. Her gün rüya görün, uyumaya devam edin, uyuyun, rüyalarınızda Van'ı aldığınızı görün ama sadece rüyanızda göreceğinizi de bilin. Bu kadar komploya, bu kadar oyuna, tezgaha rağmen Van halkı dimdik ayaktaysa artık kimse Van halkının sırtını yere getiremez. Van halkı ayağa kalkmışsa, birliğini, beraberliğini sağlamışsa bu mesele bitmiştir" açıklamalarında bulunda.
Yapılan konuşmaların ardından kongre denetim ve faaliyet raporların okunmasıyla devam etti.
(SER-Yİ-GS-Y)

02.02.2013 16:27:25 TSI

Editör: Wan Haber