BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, birinci aşamanın kendilerine göre tamamlanmış olduğunu belirterek, bazı yerlerde PKK'lilerin işçi ve teknisyenleri kaçırdığı yönündeki iddialara ilişkin, "PKK ilk günden bu yana geri çekilme meselesini ve demokratik çözüm sürecini ciddiyetle yürüttü. Bu saatten sonra da hiç bir şekilde o taraftan bir provokasyon girişimi, süreci sekteye uğratacak bir girişim beklemiyorum. Sözü edilen kişiler gerçekten PKK tarafından kaçırılmış veya alıkonulmuşsa en kısa sürede serbest bırakılmalarını BDP olarak bekliyor ve talep ediyoruz" dedi.

Diyarbakır'da DİSKİ Genel Müdürlüğü Acil Durumlar Pompa İstasyonu'nun açılış töreninde gazetecilerin çözüm sürecine ilişkin sorularını yanıtlayan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Newroz'da yaptığı çağrının ardından başlatılan çözüm sürecinin birinci aşamasının çatışmaların, ölümlerin yüzde 100 durması ve bu çatışmasızlık halinin sürdürülebilir hale gelmesi anlamına geldiğini belirterek, bu aşamada PKK'nın çekilmesine ilişkin önemli yol katedildiğini söyledi. "PKK'lıların yüzde 80'i belki daha fazlası yerlerini terk etmiş ve sınır hattına doğru ilerliyorlar. Çok büyük bir kısmı yerlerini terk etmiş durumda" diyen Demirtaş, "Birinci aşama son kişi kalıncaya kadar devam eder" gibi bir anlayışın yanlış olduğunu ifade etti. Demirtaş, şunları dile getirdi: "Ülkenin demokrasiye kavuşması ya da demokratik siyasetin önünün açılması için sınırda çetele tutup, son PKK'li geçti mi? Geçmedi mi? diye bekleyecek mi bu devlet? Bu yanlış bir anlayış. Birinci aşama bu haliyle bize göre tamamlanmış, hükümetin reform yapabileceği siyasi atmosfer oluşmuştur. Önemli olan budur." 

'PKK'lilerden süreci sekteye uğratacak bir girişim beklemiyorum'

Demirtaş, bazı yerlerde PKK'lilerin işçi ve teknisyenleri kaçırdığı yönündeki iddialara ilişkin soruyu ise, "Bunlar onlar tarafından mı yapılmış emin değiliz" diyerek yanıtladı. Demirtaş, "Sözü edilen kişiler gerçekten PKK tarafından kaçırılmış veya alıkonulmuşsa en kısa sürede serbest bırakılmalarını BDP olarak bekliyor ve talep ediyoruz" diye konuştu. "Geri çekilme ve çözüm sürecinde zaman zaman küçük büyük sıkıntılar olur" diyen Demirtaş, önemli olanın bunları aşabilmek ve doğru bir şekilde tahlil edip geleceğe bakabilmek olduğunu belirtti. Demirtaş, "Ben öyle kimsenin büyük bir provokasyon içerisinde olduğunu düşünmüyorum. PKK ilk günden bu yana geri çekilme meselesini ve demokratik çözüm sürecini ciddiyetle yürüttü. Bu saatten sonra da hiç bir şekilde o taraftan bir provokasyon girişimi, süreci sekteye uğratacak bir girişim beklemiyorum" dedi.

'Akil İnsanlar çalışması özgür bir çalışma olmalıydı'

Demirtaş, Akil İnsanlar Heyeti gruplarının sürece katkısının sorulması üzerine farklı farklı dünya görüşü ve düşüncelere sahip olmalara rağmen Türkiye'de barışı anlatmaya, çözüm sürecine desteği artırmaya çalıştıklarını söyledi. Grupların önemli bir misyon üstlendiklerini, birçok yerde haksız hakaret ve saldırılara uğradıklarını ancak bıkmadan, usanmadan çalıştıklarını vurgulayan Demirtaş, şunları dile getirdi: "Akil İnsanlar Grubu Türkiye'nin barışına iyi niyetle katkı sundular. Fedakarca bir çalışmaydı. Raporların bir kısmını okuyabildik. Tüm bölge raporlarını göremedik. Ancak hazırladıkları raporların önemli ölçüde Türkiye'nin fotoğrafını yansıttığını düşünüyorum. Talepler, kaygılar, beklentiler objektif olarak yansımış diye düşünüyorum. Akil İnsanlar grupları içinde yer alan herkesi kutluyor, teşekkür ediyorum. Ancak bu çalışma Başbakanlık'a bağlı değil, sivil, özgür bir çalışma olmalıydı. Akil İnsanlar Grubu bu saatten sonra biraz daha özgün ve özerk olarak Başbakan'ın bir bürokratı veya bir kurumu görüntüsünden çıkarak özgürce faaliyetlerini sürdürebilirler. Çünkü buna ihtiyaç var." Demirtaş, parlamentonun 3 ay tatil yapması halinde bazı yasa ve anayasal düzenlemelerin zora girebileceğine dikkat çekerek, parlamentonun tatile girmeden faaliyet yürütmesi veya kısa bir tatil yapması halinde Türkiye'nin siyasetine çok daha katkısı olacağına inandığını belirtti. DİHA

Editör: Wan Haber