Demirhindi, mutfaklarda duymaya alışık olmadığınız ama tanıştıktan sonra bırakmak istemeyeceğiniz bir meyve türü. Hint kurması olarak da bilinir. Demirhindi faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır.

Demirhindi bir meyve olarak vitamin deposu olmasıyla birlikte aynı zamanda bakteri ve virüslerle savaşmakta güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Peki demirhindi nedir, nasıl tüketeceğiz, detaylar yazımızın devamında.

Demirhindi Nedir?

Demirhindinin görüntüsünü görenler demirhindi nedir diye merak edip bu ilginç bitkiyi araştırıyor. Sizler için demirhindi nedir sorusunu yanıtladık.

Demirhindi, diğer bir adıyla Hint hurması, bir bitki ve aynı zamanda onun meyvesidir. Bu bitkinin meyveleri görsel olarak keçiboynuzuna benziyor ve demirhindi meyvelerinin faydaları bu bitkinin günden güne popülerleşmesine yol açıyor. Ana vatanı Habeşistan olan Hint hurması, Mısır ve Hindistan gibi Dünya’nın birçok ülkesinde yetiştiriliyor.

Demirhindi Faydaları 1

Demirhindi meyvesinin içerisinde bulunan A, B1, B2, B3, B5 , B6 ve C vitaminleri onu vitamin açısından zengin bir meyve yapmasının yanında potasyum, kalsiyum, pektin, demir, sodyum, magnezyum, fosfor gibi mineraller de onu daha da faydalı bir meyve haline getiriyor.

Demirhindi Faydaları Nelerdir?

Demirhindi faydaları saymakla bitmez diyebiliriz. Ama öncellikle Demirhindi çok güçlü bir antioksidandır. İçerisinde barındırdığı serbest radikaller ile savaşıp vücutta bulunan hücrelerin zarar görmesini engelleyici bir bariyer görevi üstlenir. İçerisinde bulunan minerallerden biri olan magnezyum, günde bir kase yenildiğinde bir insanın günlük magnezyum ihtiyacının %28’ini tamamlar.

  • Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan Demirhindi, metabolizmayı hızlandırır. Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Bunun yanında mide hastalıkları tedavilerinde başrol oynar. Ülser ve reflü gibi rahatsızlıklarında mide asidini dengeleyici özelliği bulunur.
  • Kan basıncını düzenleyen, kötü kolesterol oranlarını düşüren Demirhindi, bu sayede kalp sağlığına da etki eden bir meyvedir. Buna ek olarak demirhindi faydaları bağışıklık sistemine de etki eder. Çünkü bronşit ve göz inflamasyonları için ilaç görevi görür. Kış ayları ve mevsim geçişlerinde tüketildiğinde koruyucu takviye görevi de görür.
  • Saymakla bitiremediğimiz demirhindi faydaları arasında cilt lekeleri yatıştırıcı özelliği de vardır. Cilt üzerinde bulunan çillerin renklerinin açılmasına yardımcı olduğu görülmüş ve çeşitli cilt tedavilerinde kullanılmıştır. Gargara olarak kullanım sağlandığında da ağız oluşan yara, aft gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
  • Demirhindi faydaları yanında bu bitkinin yağı da etkilidir. Demirhindinin öz yağı, kullanıldığında bakteri ve virüslerle savaşır. Solunum yolu ile bulaşan çeşitli hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması olarak görev yapar. Gut ve eklem iltihaplanmalarında vücutta rahatlama etkisi yaratır.

Sonuç olarak, eklem ağrıları üzerinde de etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Görüleceği üzere, Demirhindi meyvesinin vücut sağlığı açısından tam bir dost olduğunu söyleyebiliriz.

Demirhindi Faydaları (4)

Demirhindi nasıl kullanılır?

Demirhindi nedir bahsettik. Demirhindi faydalarını da sıraladık. Şimdi, görüntüsü itibariyle nasıl yeneceği konusunda soru işareti olanlar için, demirhindi nasıl tüketilir konusunu biraz açalım.

Demirhindi çeşitli besinlerin içerisine karıştırılarak kullanılabilir. Örneğin reçeller, marmelatlar ve soslar gibi. Bunların yanında isteğe bağlı olarak çorbaların veya çeşitli yemeklerin içerisinde baharat olarak da kullanılabilir.

Ancak Demirhindinin yaygın tüketim şekli arasında en çok şerbet geliyor. Hazır Ramazan ayı da gelmişken içimi kolay olan şerbeti denemenizi tavsiye ederiz.

Demirhindi’nin zararları var mıdır?

Faydalarını saymakla bitiremediğimiz Demirhindinin zararları var mıdır sorusuna değinmek gerek. Tabii ki her faydalı bitki, meyve veya besinin çok fazla tüketildiğinde oluşturması muhtemel zararları da olacaktır. Bu nedenle aşırı tüketilen Demirhindi, böbrekler, karaciğer ve akciğer olmak üzere diğer organlarda tahribata sebep olabiliyor.

Cilde olan faydalarını belirtmiştik. Ancak bu ciltten cilde değişim gösterebilir. Alerjik dokularda birtakım kızarıklıklara, tahrişlere ve kaşıntılara sebep olabilir. Bu yüzden bilinçsiz bir şekilde kullanmamak en iyisi olacaktır.

Demirhindi Faydaları 2

Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde kadınların demirhindi tüketmemeleri gerekiyor. Bunun yanında kronik rahatsızlıkları olanlar, düzenli ilaç kullanımında bulunan insanlar, çocuklar da tüketirken dikkat etmeli. Demirhindi veya benzer besinlere karşı alerjisi bulunanların da bu meyveyi asla tüketmemesi gerekiyor.

Son olarak hatırlatmalıyız ki demirhindi olumlu ve olumsuz etkileri konusunda çok güçlü bir besin. Bunu göz önünde bulundurmalı ve mutlaka bir doktora danışılmalı. Doktorun yönlendirmesi doğrultusunda hareket edilmesini tavsiye ediyoruz.

Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır?

Demirhindi nasıl tüketilir sorusu kafanızı karıştırmış olabilir. Bu sorunun en güzel yanıtlarından biri Demirhindi şerbeti olacaktır. İşte sizzler için Demirhindi şerbeti nasıl yapılır, reçeteledik.

 Malzemeler:

  • 1 litre su
  • 1 avuç kabukları kırılmış demirhindi
  • 4 adet tarçın
  • 5-6 adet karanfil
  • 3-4 adet kişniş tohumu
  • Yarım çay bardağı hurma şurubu

Demirhindi Faydaları (3)

Hazırlanışı:

Şerbet için hazır ettiğimiz tüm malzemeleri derin bir tencere içerisine alarak su ekledikten sonra kaynatın. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Ardından soğuyan şerbeti süzüp buzdolabına koyarak dinlendirin. Dinlenme işlemi gerçekleştikten sonra ise Demirhindi şerbetini isteğe göre limon dilimleri ile servis edip içebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Demirhindi ne işe yarıyor?

Mineral ve vitamin açısından zengin olması sebebiyle vücut sağlığına çeşitli açılardan iyi geliyor.

Demirhindi nedir, nasıl yenir?

Demirhindinin bitkisi ve meyvesi aynı ismi taşıyor. Kabuklarından ayrılarak özünü elde ettikten sonra ister yemeklerde baharat olarak ister reçellerde, soslarda kullanın. Tercihinize göre Dermirhindi şerbeti yapılarak da tüketilebilir.

Demirhindi tadı neye benzer?

Olgunlaşma evresine geldiğinde tatlı bir tadı olan Demirhindi meyvesi, az da olsa tat olarak keçiboynuzunu andırır.

Demirhindi ağacı Türkiye’de yetişir mi?

Demirhindi ağacı Türkiye’de yetişir. Bu ağaç genellikle Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilir.

Demirhindi bitkisi hangi hastalıklara iyi gelir?

Kalp sağlığı, kolesterol, eklem ağrıları ve çeşitli cilt hastalıkları gibi daha birçok hastalığı iyi gelir.

Demirhindi bitkisi nerede bulunur?

Ana vatanı Habeşistan olan Demirhindi, Mısır ve Hindistan’da da yaygındır. Ülkemizde İç Anadolu Bölgesi’nde de yetiştirilir.

Demirhindi hangi yemeklerde kullanılır?

Çeşitli kullanım alanına sahip bu bitki, istenirse çorba ve ana yemeklerde baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda sos, reçel ve marmelat gibi besinlerin içerisine katılır. Yaygın kullanım olarak şerbeti yapılarak tüketilir.

Editör: Merve Editor