Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Başkanı Murat Demir, dünyada giderek yükselen kent turizminin Mersin için desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Turizm konusunda tüm kenti kapsayacak, tüm kenti destinasyon haline getirecek planlamaya ihtiyacımız var" dedi.
MERTİD Başkanı Demir, yazılı bir açıklama yaparak, dünyada giderek yükselen kent turizmine dikkat çekti. Kent turizminin Mersin için bir şans olduğunu vurgulayan Demir, kentsel düzenlemelerde 'turizm' düşünülürse var olan potansiyelin kendiliğinden ortaya çıkacağını ve Mersin mucizesinin gerçekleşeceğini savundu. Kent turizminin dünyada giderek yükselen trend olduğuna işaret eden Demir, kentleri ziyaret eden turist sayısının gün geçtikçe arttığını kaydetti. Mersin açısından kent turizminin önemine vurgu yapan Demir, "Turizm konusunda tüm kenti kapsayacak, tüm kenti destinasyon haline getirecek planlamaya ihtiyacımız var. Kent alanlarındaki düzenlemelerden ulaşım ve yeşil alanların tasarlanmasına kadar birçok konunun birbiriyle uyum içinde yürütüldüğü bir sistem, Mersin'in kent turizminde taşıdığı potansiyeli ortaya çıkaracaktır" ifadelerini kullandı.
Mersin için henüz geç kalınmadığını da dile getiren Demir, şöyle devam etti: "Berlin, Avrupa'da kent turizminde 3. büyük kent ve bu başarıyı yakalaması tüm dezavantajlarına rağmen 20 yıl sürdü. 2. Dünya Savaşı'nda harabe haline gelen kent, 1990'a kadar Soğuk Savaş'ın taraflarının sınır kentiydi. Fakat 20 yıl önce Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla başlayan süreçte yapılan çalışmalarla Berlin, kent turizminde Roma'yı geçmeyi başardı. Mersin'de de son 10 yıldır başlayan ve son dönemde giderek artan yatırımlar ve projeler bizlerin kent turizminde başarılı olacağımızı gösteren noktalar."
Kent turizmini oluşturan en önemli noktanın, kentin içinde oluşan cazibe noktaları olduğunun altını çizen Demir, Mersin'in avantajının ise turistlerin kent sokaklarında gezebilmesi olduğunu kaydetti. Son dönemde Mersin'e yoğun ilgi gösteren Arap turistlerin, kent sokaklarında rahatlıkla gezilebildiklerini ve alışveriş yapabildiklerini dile getiren Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu, kent turizminde çok önemli. Kültürünüz, hoşgörünüz, ulaşım kolaylıklarınız sizin en önemli avantajlarınız ve Mersin bu avantajlara sahip bir kent. Kent merkezinde yapılacak Tarihe Gülümseyen Mersin gibi projeler çok önemli."
Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MESİAD) gündeme getirdiği derelerin düzenlenmesi projesini bu açıdan önemsediklerini aktaran Demir, ayrıca istasyon, sahil şeridi, Balık Pazarı, Silifke ve Hastane Caddeleri'nin yapılacak düzenlemelerle turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler haline gelebileceğine işaret etti. Kent turizmi konusunda yapılacak çalışmaların, turizmin 12 aya yayılmasında etkili olacağını da vurgulayan Demir, "Karboğazı, Mersin-Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Projesi'nin yanında Mersin kent merkezini de turizm için cazibe merkezi haline getirmeliyiz. Ancak bu şekilde kentteki otellerin dolayısıyla turizm sektörünün gelirlerini artırabiliriz. MESİAD'ın sunduğu proje bu noktada önemli bir şans. Kent merkezinde bulunan derelerin sosyal yaşama kazandırılması hem kent insanımız için hem de Mersin'i ziyaret eden turistler için yeni cazibe merkezi oluşmasını sağlayacaktır. MERTİD olarak bu projenin hayata geçirilmesini istiyor ve en kısa sürede projeyi desteklemek üzere MESİAD'la bir araya gelmeyi amaçlıyoruz" dedi.
(KYM-Y)

09.01.2013 12:07:54 TSI

Editör: Wan Haber