Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesindeki özel çevre koruma alanı içinde bulunan sazlıklar kimliği belirsiz kişi veya kişilerin yaktığı ateş sonrası tamamen yandı. Yangına ne karadan, ne de havadan müdahale yapılmaması belde sakinlerinin tepkisine neden oldu.
Edinilen bilgiye göre; saat 14.00 sıralarında Akçapınar köyü tarafından sazlık alanda başlayan yangın, akşam saatlerine kadar hiçbir müdahale yapılamadan devam etti. Yangının çıkış nedeni hakkında bili alınamazken, rüzgarın da etkisi ile alevler yaklaşık 100 dönümlük alanda etkili oldu. Muğla'da 'Deli Mehmet' tabir edilen rüzgar nedeniyle yangın sazlık alanı tamamen kapladı. Özel Çevre Koruma alanı ilan edilen ve 12 çeşit nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan kuş türlerinin yaşadığı alan için su samurlarının da yuvaları bulunuyor.
Akyaka'da otelleri tehdit eden yangını Muğla Valiliği başta olmak üzere, Orman ve Belediyeye bilgi verdiğini belirten Ottoman Otel Müdürü Yusuf Aydın, "Yangın saat 14.00 sıralarında Akçapınar köyü civarında başladı. Önce anız yangını sanmıştık. Fakat aradan geçen süreçte alevler büyüyünce başta Muğla Valiliği, Orman Bölge Müdürlüğü ve Belediyeyi aradık. Kimse müdahale etmediği gibi, 'Yangın Mevsimi değil' diyerek gelen de olmadı. Göz göre göre binlerce canlı türünün yaşadığı sazlık alan gözlerimizin önünde yandı" dedi.
Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca ise yangının üzüntü verici olduğunu söylerken, "Nesli tükenme tehlikesi altında olan 12 adet kuş türü ve binlerce canlı sazlık alanda yaşıyordu. Çıkış nedenini bilmiyoruz. Bize yapılan ihbar sonrası işçilerimizi gönderdik. Fakat sazlık alan olduğu için müdahale etme şansımız olmadı. Bu alan tamamen Özel Çevre Koruma alanı. Deli Mehmet tabir ettiğimiz rüzgarın da etkisi ile büyüyerek sazlık alanda büyük hasara neden oldu" dedi.
(BT-MB-İK)

08.01.2013 17:10:11 TSI

Editör: Wan Haber