Fethiye başta olmak üzere Teke Yöresinde çalınan Def benzeri vurmalı çalgı olan "Delbek" artık eski ilgiyi görmeyince yok olmakla karşı karşıya kaldı. Fethiye Yörük Türkmen Kültür Derneği bu kültürün yaşatılması için proje başlatacak.
Keçi ve sığır derisinden yapılan, Fethiye ve civarında, kadınlarca çalınan delbek kına gecelerinde, asker uğurlamalarında, düğünlerde maniler eşliğinde yıllarca kullanıldı. Günümüzden 30 40 yıl öncesinde düğünlerin olmazsa olmazlarından biri olan delbekçi kadınlar, geline kına yakmadan başlayıp, gelinin oğlan evine getirilmesine kadar ki bütün düğün süresince hem davetlileri oynattı hem de gelini ağlattı. Düğünlerin ayrılmaz parçası olan delbekler, günümüzde ise yerini org, bağlama gibi müzik aletlerine bıraktı. Fethiye Yeni Mahallede sayıları oldukça az kalan delbekci kadınlar, ancak özel davetlere gidiyorlar. Fethiye Yörük Türkmen Derneği'ne bağlı üyeler, bu kültürü yaşatabilmek ve genç nesillere aktarılması için, bundan böyle her hafta özel günler organize edeceğini duyurdular. Fethiye Yeni Mahalle'de 30 yıldır delbek kültürünü sürdüren Sevgi Eryılmaz ve Bahriye Özcan delbek kültürünün eskisi gibi ilgi görmediğini fakat turistlerin çok sevdiğini söyledi.
Fethiye Yörük Türkmen Derneği Kadın Kolları Başkanı Halime Karagöz ise "Biz bölgemizdeki değerlerin kaybolmaması için çalışmalar yapıyoruz. Delbekte onlardan birisidir. Bu delbek kültürünün kaybolmaması için her hafta delbek sanatçılarıyla özel gün düzenleyeceğiz" dedi.
(MY-MB-İK)

14.01.2013 11:29:51 TSI

Editör: Wan Haber